2019-07-19
呢间omakase 可以说是我食过咁多次师傅发办 ,最丰富,最多野食,最值的一次,真的不能错过呀!😋食完真系好满意!而且原来仲有好多艺人都黎食过架😍餐厅环境好靓,好有feel,仲对住个靓景,望住个天慢慢天黑,好靓呀。当然仲重要既系可以望住师傅好认真咁帮我地制作美食啦!正呀😽餐厅最近推出左「夏日限定餐牌」,一定要拣佢呀!每道菜师傅都好nice咁一一介绍,食材都是当日新鲜运送,最岩时令,所以一定新鲜!😍❤️第一道前菜:真鲈鱼昆布渍利用昆布包著鲈鱼🐟令到鱼肉完全吸收哂昆布既鲜味,好入味,食落口感烟韧鲜味!❤️第二道前菜:赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🍲系刺身上倒入鲣鱼高汤加热,味道鲜甜,再沾上餐厅自家熬制而成既木鱼花酱油,令到鱼肉既鲜味更加提升!好味😋❤️第三道前菜:赤身紫苏大根卷、琵琶湖稚鲇、唐扬本州沢,蟹、鱼子酱白海老鲔鱼他他、熊本蕃茄。超开胃前菜!放到好靓😍好似艺术品咁!-鱼子酱白海老鲔鱼他他呢款他他 衬得好match,第一层鱼子酱,下层放有白海老 ,最底层则是拖罗蓉,师傅建议一啖放入口!难以形容的滋味,口感层次相当丰富,带出鱼子酱既浓味,虾肉爽口鲜味,拖罗鱼油既香味!好喜欢🤤赤身紫苏大根卷(
当然仲重要既系可以望住师傅好认真咁帮我地制作美食啦!正呀😽
餐厅最近推出左「夏日限定餐牌」,一定要拣佢呀!
❤️第一道前菜:
真鲈鱼昆布渍
❤️第二道前菜:
赤羽太,粒贝,鲣鱼高汤烫霜 🍲
❤️第三道前菜:
超开胃前菜!放到好靓😍好似艺术品咁!
-鱼子酱白海老鲔鱼他他
赤身紫苏大根卷(右上)
是一块萝卜姜醋,包住紫苏叶同酱油渍鲔鱼,味道几特别,酸酸地又带点咸香味。
唐扬本州沢蟹 ,琵琶湖稚鲇
鱼仔系黎自琵琶湖养殖既稚鲇 同本州沢蟹 经油炸后,食落相当之香脆!成只都食得!
再食粒 日本熊本蕃茄🍅解解腻!Omg,好甜好多汁呀!
刺身🍣
⭐️缟海老土佐酢啫喱:
来自北海道既海老,产量好少所以相当珍贵!
而且好多虾膏,虾肉相当弹牙带鲜甜。
底层仲加左土佐酢啫喱,酸酸甜甜,好清新既感觉😋
⭐️𩽾𩾌鱼肝水云酢
这个𩽾𩾌鱼肝做法独特,加了柚子胡椒慢煮,食落有少少辣味,油脂劲丰富,放入口即融化,好正!
⭐️蛋黄乳酪酱渡蟹、车子慢煮配虾膏🦐
呢个都好好味呀!用左个靓盒盛载,一打开好精致。
将蟹肉捞入蛋黄醋酱,味道浓郁好香蛋黄味又带出蟹鲜味。
车子:即系赖尿虾,淋上虾头烧成的酱汁,浓烈既鲜味更加提升,肉质好烟韧好味👍😋
⭐️象拔蚌、牡丹虾、岩牡蛎伴熊本蕃茄冰
又系超好味之作品!😍
有象拔蚌、牡丹虾同大大只蚝,加入糖醋辣辣同熊本蕃茄即磨既冰🍧,不得了😍
食落真系透心凉,酸酸甜甜真系好开胃!配搭得好好。
另外仲配埋清酒🍶:天游琳,真系好夹呀!
⭐️-缟鲹鱼伴鱼肝酱(左下):
深海池鱼王刺身,肉质爽口嫩滑,加上鱼肝酱,鲜味十足!
-平政鱼伴柚子胡椒大根蓉右上)
平政鱼都系第一次食,食落鱼油脂丰腴,配上柚子胡椒萝卜蓉,一啖食,真系好清新开胃呀!
-火炙金目鲷右下)原来火炙过既金目鲷更加好味,烧到好香好多油脂逼出,好惹味。
-九州海螺🐚:肉质好爽口有少少香辣味。
🍈北海道紫云丹伴威士忌蜜瓜:
紫云指 紫海胆!😳OMG!!系原只紫海胆👾!
劲好味!味道超浓郁甘甜!
再连埋拖罗蓉三文鱼籽,一啖放入口!
我的天呀⋯⋯🤤🤤不得了!
食完咁浓味既海胆,再食粒香甜既威士忌🥃蜜瓜,真系好正,清一清味道,好甜呀😀
🍲煮物:
鲍鱼白露笋松露煮
又是不得了!
来自北海道鲍鱼,产量好少,好矜贵🙀
经过16小时以清酒蒸煮,加上白松露忌廉汁调味,口感柔腍 味道鲜美浓郁。而且配上爽口白露笋 衬托,呢个松露汁简直perfect 😭
🍤烧物:
穴子冻、穴子八番卷、穴子天
三款烧物都系用左星鳗 制成。
几有创意。先食个啫喱冻,好清新滑溜。
八番卷:系用星鳗包住白露笋,上面加左一片梅肉啫喱,中和一下油腻感。
天妇罗星鳗,炸到好香脆🍤
🥗沙律:沙律
未来粟米、大根千切沙律、熊本蕃茄、红酒荞头
-粟米望落好浅色,以为唔会好味得去边。点知!原来系咁多汁咁甜😍太惊喜!
-萝卜丝沙律 加上醋酱,清新开胃。
-又有熊本蕃茄🤤🤤正
-浸过红酒既荞头🍷又几香几衬㖞!好醒胃!
🍣寿司:有5款,每件都真系超正,谂番都好想再食!🤤🤤
🍣九洲大分剥皮鱼伴鱼肝酱:超肥美!经过火烧一烧,鱼肝酱同鱼油完全溶化,鲜香美味🤭
🍣鰯鱼卷:沙丁鱼,都系第一次以寿司形式见到感味道好浓郁,加左葱姜黄瓜丝,食落唔会话腥。
另外配左杯专属伴沙丁鱼既清酒🍶又真系好夹。
🍣鲔鱼腩:超肥美大拖罗,脂肪油份最高,无筋位,放入口即溶,真系好正!😍
🍣紫云丹:厚厚一层海胆山,一啖放入口,那种澎湃,真系好难形容有几咁好味🤤
🍣鲭鱼棒:火炙鲭鱼,加上透明一块昆布片,食落有紫苏香味,酸酸咸咸,几特别!
🍣鲔鱼筋:拖罗带筋部位,口感比较烟韧,但都好鲜味
食到最后真系好饱!!
送上 一杯:鲔鱼中落骨汤
个杯好靓,会慢慢变色架!😳
个汤用左鲔鱼中落骨熬制而成,加上滑溜既莼菜,口感好特别,可以有助消化。几好饮!
甜品🍮
-北海道清甜蜜瓜🍈
-基围虾蛋糕🍰,食落真系有虾既咸香味,同好香既蛋味,好松软😋配埋咖啡清酒,好好饮!
-炸绿茶豆沙蓉 🍘 甜甜地,炸到好香。
呢餐饭真系太饱太丰富喇!👍👍👍👍赞