2021-03-09 13853 浏览
Wooloomooloo其实系澳洲悉尼一个好多高级餐厅既地区,想当年我都系路过见到个地方名几有趣而有印象。Wooloomooloo Prime系位于The One顶楼的澳洲扒房,个景观真系几靓,不过观景角度就要睇座位位置。入座后打开餐牌,望到个价钱仲靓!本身都唔系好觉,叫完埋单就知......真系要多谢Him,实在太破费拉!.Still Water $70/bottle,呢个真系令我谂起澳洲做餐厅,入座会问客人要Still or Spakling Water,而我平时系叫Tab Water(澳洲水喉水可以直接饮用,香港就...)面包就偏硬身,不过表面有好多芝麻,都几香,但我比较喜欢Outback的黑糖面包Wooloomooloo Salad $220 有脆卜卜巴拿马火腿,鸡丝,牛肉粒,牛油果,鸡蛋,洋葱,蕃茄,芝士配蜜糖芥末酱。好丰富既口感,好开胃。.主菜叫左两个牛肉Beef Wellington $480 想试威灵顿牛好耐,呢个望落好似唔系好大个,成个巨型皮蛋酥咁(哈哈)但食落我觉得都唔系一人份量!原来唔单单系酥皮包住牛脊肉,入面仲有鹅肝,上面有蘑菇同香料,牛肉够腍,虽然有酥皮,但食
Wooloomooloo  Salad

主菜叫左两个牛肉
Beef  Wellington

Beef Wellington $480 想试威灵顿牛好耐,呢个望落好似唔系好大个,成个巨型皮蛋酥咁(哈哈)但食落我觉得都唔系一人份量!原来唔单单系酥皮包住牛脊肉,入面仲有鹅肝,上面有蘑菇同香料,牛肉够腍,虽然有酥皮,但食起上黎又唔系好腻。
Wooloomooloo  Steak

Wooloomooloo Steak $570/340g 招牌牛扒,点细块其实都好大块,柯打Medium rare烤得刚刚好,肉质嫩滑有汁,不过略嫌肥膏较多。上牛扒时同时附上四款酱汁,阿根廷香辣汁,黑椒汁,红酒汁及宾利士酱,另外有四款芥末任君选择。其实牛扒本身都好入味,不过都有试匀各款酱汁,我个人几钟意Bearnaise(宾利士酱汁)
友人另外加点两款Sides
Wild Mushroom

Wild Mushroom $80 系蒜香牛油炒香的蘑菇,好食!
Black  truffle  potato

Black Truffle Potato $85 超香浓黑松露味的薯蓉,香滑口感,不过真系有点太饱肚。
饮品叫左两杯cocktail

Victoria Orange Comfort $138 饮落有点似橙味药水,不过朋友话继续饮就唔觉
Bondi Rescue $118 系Vodka加荔枝及菠萝,易入口,唔重酒味,啱我饮。
虽然已经饱,但都有叫甜品。。。
Pavlova

Pavlova $90 唔系好多餐厅有呢款甜品,但其实系澳洲好常见既甜品,蛋白酥制成蛋糕,放入口其实似系一块又一块糖!糖片入口即溶,超级邪恶!
Hot  Chocolate  Cake

Hot Chocolate Cake $125 心太软加雪糕,好食,流心效果几好,但唔算好特别,价钱同出面甜品店比贵一倍,唔系庆祝生日真系未必会叫阿,哈哈。
当我望见餐厅好多枱都有人庆祝生日/周年纪念食蛋糕,我仲以为系送既呢,原来只系送手写朱古力贺福语同一张即影即有,真系多谢晒。
价钱虽偏贵,但食物质素,服务同环境都几高质,但性价比我觉得一般。而我觉得两个人点餐其实可以减少啲,因为份量其实都唔算细,咁埋单望到个价钱应该会正常少少。
多谢!多谢!多谢!
2021-03-04
庆祝纪念