2017-02-23
The Little Corner嘅雪糕相片经常出现喺不同社交平台,一直都想试好耐,但又未去到话我要专登去食。周日喺尖沙咀晚餐前,居然喺路边见到佢地嘅易拉架,天都要我去试下,哈哈完全唔理会阵间仲要食晚饭。小店一间,位置唔多,冇乜装潢,但客人可以清楚见到汁雪糕、倒配料嘅位置,更加放心。而且店内有两个位置,最贴心嘅系仲有充电器每个月都有限定口味的雪糕,其实都系个几唔错嘅卖点,因为今次吃过,我估我都有铺瘾每个月扮经过,然后睇下佢地有咩新口味。每天只轮著供应两种口味的雪糕,如果要试哂,真系要一星期黎几次~(刚好预上疑似熟客,似乎真系食得好密)当日我可以拣嘅系宇治抹茶 / 静冈焙茶,配珍宝筒或杯装,基本一杯系$32~杯装可以再加钱配料:红豆、白玉、焙茶曲奇、脆脆米、朱古力叶,每款加$3静冈焙茶雪糕 $32 配料:红豆、白玉、脆脆米 $41近期比较抹茶,更喜欢焙茶多点点。可能最近去澳门食过一个味道唔错嘅焙茶挞,所以爱上呢种茶香。因为我比较贪心,拣左三款配料~雪糕份量挺多,配料都俾得大方,白玉两粒、红豆蓉一大pat~主角焙茶雪糕相当香浓!焙茶经过火烘,既保留茶香,但不会有抹茶那种苦涩、回甘雪糕质地细
而且店内有两个位置,最贴心嘅系仲有充电器
静冈焙茶雪糕 $32 配料:红豆、白玉、脆脆米
雪糕份量挺多,配料都俾得大方,白玉两粒、红豆蓉一大pat~
雪糕质地细滑,用的是日本大阿苏牛乳,奶味较重。
红豆呈蓉状,甜度适中。
白玉烟烟韧韧,我居然独吞左两颗,男朋友用咒怨咁嘅眼神望住我…
脆脆米看似普通,但都为雪糕加添少少口感!
静冈焙茶雪糕 $32 配料:红豆、白玉、脆脆米