2022-06-09
话说今日去咗铜锣湾,因为好大雨嘅关系,同埋时间尚早,未见有太多人龙嘅情况之下,成功入去买咗三个菠萝皮麻薯包,因为之前~各大foodie同埋杂志都吹嘘到好疯狂,作为一个碳水狂嘅我,又点可以唔试吓呢🤣!.于是乎我入到去,直接问店员有咩味道,然后就包左三个现成有嘅味道喺度!.我嗌咗嘅口味包括:1. 抹茶2. 焙茶3. 原味.首先讲一讲个大细先,佢系比平时菠萝包细啲嘅,加上啱啱出炉,个感觉都几香。我返到屋企就急不及待咁食咗一个原味,佢嘅表皮同普通菠萝包差唔多,但系比菠萝包嘅表皮薄少少。.重点可能佢热辣辣出炉,我返到屋企先开始食,所以佢已经压扁咗,我再食落去嘅口感,麻薯唔系太突出,份量亦都唔算太多,佢只能够讲系一个菠萝包入边zip咗dd麻薯嘅变种菠萝包。.其他味道我未食,原味嘅感觉就好普通,暂时未有感觉要特登去排队买呢个麻薯菠萝包。如果钟意麻薯嘅,经开又可以买一两个嚟食下啰。
我嗌咗嘅口味包括:
1. 抹茶