餐厅:GRIND SIZE (旺角)地址:旺角通菜街10号地舖喺旺角通菜街有一间占地两层嘅Cafe,原来唔经唔觉都开咗2年,最先主打咖啡☕️,所以无论餐厅名GRIND SIZE或者餐厅嘅装饰布置都喺围绕着咖啡,最经典莫过于2楼阁楼墙上四只字「见字饮啡」,成为咗唔少人嘅打卡位📸餐厅地下墙身以白色为主打,加上蓝色灯光嘅配合,有种去咗爱琴海嘅感觉🌊;2楼就有啲波希米亚风格特色,木系嘅餐枱、有民族风格嘅坐垫、自成一角嘅榻榻米座位,喺度饮番杯啡、坐返两粒钟都真喺几Chill🥰Cafe晚市提供Set dinner,先嚟咗个前菜——地中海酸汁渍三文鱼他他小贝柱,用一个细细透明玻璃杯装住三文鱼粒、三文鱼籽、小贝柱、车厘茄同沙律菜整成嘅刺身沙律杯,的骰可爱🤩,加埋酸汁喺当中辟除咗腥味仲好开胃✝️12小时油封黄酒浸双鸭髀 $228将油封咗12个钟嘅鸭髀拎去先煎后焗,做到皮脆肉嫩🦆,仲有轻轻黄酒香,咸香入味。配埋自家制嘅芋泥蓉,入面除咗有芋泥之外仲有粒粒芋头粒同脆芋片,同一样嘅食物带嚟3种唔同嘅口感,中和咗黑髀嘅咸味,连埋一齐食就有啲似传统屋企会食到嘅荔芋炆腊鸭咁🤤跟餐叫任何一杯饮品都喺$35,先叫咗杯焦糖炖蛋
餐厅:GRIND SIZE (旺角)
地址:旺角通菜街10号地舖

✝️12小时油封黄酒浸双鸭髀 $228
将油封咗12个钟嘅鸭髀拎去先煎后焗,

跟餐叫任何一杯饮品都喺$35,先叫咗杯焦糖炖蛋,食完嘢之后再叫多咗杯Latte($42),咁就真喺可以一边享受咖啡,一边睇我最近热爱嘅法国经典文学小说——《小王子》🤴。
前者底层喺Latte,面头就有焦糖味叮叮糖同棉花糖整成嘅奶泡层,表层用咗火枪轻轻烧过,入口先甜后苦,影出嚟仲好靓🤩;
原来Cafe嘅Houseblend咖啡豆喺老世自己炒,可以睇得出佢对咖啡嘅热爱👍,咖啡易入口而偏向Nutty味重少少,
仔细品尝仲有轻轻嘅Dark chocolate香味,等我好好叹埋杯啡先再讲😜
2023-05-07