2016-12-25 664 浏览
今日同女朋友谂住系湾仔揾间好嘢食,经过呢间铺嘅时候望落都ok,冇search过就入咗去,食完就后悔啦。一入去比咗张厨房枱我哋,一大阵漂白水味,极唔开胃,就要求转枱,侍应嘅态度就开始恶劣。我哋叫咗个二人套餐,好快上咗一个沙律俾我哋,不过由于份量少,所以我问一下侍应系咪有两个沙律,佢就话 “吓,你系咪叫咗一个二人餐呀,一个餐就梗系得一份沙律架啦”,语气同态度极为恶劣,之后睇到啲菜好唔新鲜,所以掂都冇掂过。之后上咗两个白汤,根本只系用粉开嘅汤,好似加咗少量打碎咗嘅nuts就冇其他汤料。到主菜,叫咗一份肉眼同巴马火腿意大利幼面,肉眼大约都算系五成熟,但表面部份煎到硬咗,茶记水准。薯仔系配菜,只系白烚加上芝士同调味料系面,仲要上到枱有几旧变咗薯蓉,烂晒,食落毫无味道,只有少少芝士味。另外个意粉,一攞起个碟,只手就feel到有油,一啲都唔干净,为求快啲食完就走嘅我哋都冇叫佢换啦,卖相还可以,不过火腿就好似街边极平嘅一样,连平时系超市买嘅都好食过佢。最后到饮品同甜品,我从未试过咁难饮嘅冻柠茶,味道系龟苓膏一样,饮咗一啖就放弃咗。个甜品系焦糖炖蛋,卖相一啲都唔好,一食落就知预早整落。如果你有睇晒我所讲

如果你有睇晒我所讲嘅嘢,就千祈唔好食呢间嘢,因为唔好食又唔抵,去隔离茶记好过。
庆祝纪念
平安夜