2010-05-24 509 浏览
真系忍唔住都要多写一篇!虽然路程可用山长水远黎形容,但每次都回味罗汉寺既斋菜。如果有机会可以比我到厨房偷下师就好喇!罗汉寺既斋菜唔算平宜,但胜在味道清淡得宜、少油、感觉好舒服既斋菜,愈食愈开胃!有些菜式例如炆茄子、罗汉斋唔会食到好浓烈既豆板酱或南乳等酱料既味道,但材料煮得入味,连汁都可以拌饭食,对我唔 "好" 饭既人黎讲,都可多添一两次饭。以人数计算收费,两人餐𩠌菜如下: 生菜冬菇 罗汉斋 炆冬瓜 春卷 + 腐皮卷 汤:斋汤虽然无用肉黎煮,但仍然做到好清甜,饮落好舒服! 粥:呢个粥系呢处既招牌,而家好难要揾到呢种高质素。用红米、白果、腐竹等煲成既老火粥,食落好香白果味,健康非常!每位:HK$60- 𩠌菜款式 (包括汤) 由寺庙决定,白饭、粥、开水、茶等任饮任食山水豆浆每支:HK$15-是日寺庙送予波萝、茜米饼供在坐善信享用

以人数计算收费,两人餐𩠌菜如下:

生菜冬菇

罗汉斋

炆冬瓜

春卷 + 腐皮卷

汤:斋汤虽然无用肉黎煮,但仍然做到好清甜,饮落好舒服!

山水豆浆每支:HK$15-

是日寺庙送予波萝、茜米饼供在坐善信享用

生菜冬菇+罗汉斋+炆冬瓜+春卷腐皮+汤
豆浆 + 波萝 + 茜米饼
老火健康粥
2010-05-23
$67.50 (午餐)
生菜冬菇+罗汉斋+炆冬瓜+春卷腐皮+汤
豆浆 + 波萝 + 茜米饼