2022-08-12
先讲讲由于屋企揾返黎嘅料都质素好过出面食,而又平啲,平时我系好少出街打边炉。今次系因为突然想食重庆麻辣同埋见到有内脏食所以先拣呢间。一坐低佢哋就俾咗一碗细糖水,等客人唔好一嚟就食辣刺激个胃。呢啲service俾人感觉好有诚意,印象会加分。嗌咗一个鸳鸯锅。一边麻辣中辣,一边猪骨汤。辣汤底:对于食开辣嘅人嚟讲可能唔够辣。咁我见唔系好多客就问下有冇得加辣,个侍应都好好即刻攞多兜辣汁出嚟加落去。味道都算浓郁,系几好,但唔系话特别标青。猪骨汤底:反而呢个有啲惊喜。平时出街打边炉,个清汤都系渌下菜,渌下啲唔落得辣嘅嘢食,但呢个汤底我偶尔都会渌下唔同嘅食材,因为个猪骨味的确几香。佢比起专门食猪骨煲嘅汤底冇咁甜,偏咸少少,都好食,纯粹睇个人喜好。食到最后我食埋骨入面啲骨髓!啲料都真系有啲料到!内脏最紧要干净同新鲜,呢度做到。香港嚟讲选择算多。但我上网睇返个menu,好似唔齐?(落单系用手机落,可能有啲嘢唔系成日有所以冇print喺菜单,净系落单𠮶时会见到)肉类反而冇咩叫,同埋其实可以留返啲quota食其他嘢。叫咗一份羊,还好,钟意食羊嘅略嫌唔够膻。一份嫩牛,麻麻,似系夹硬“乸”松啲肉质。另外仲有一份牛
今次系因为突然想食重庆麻辣同埋见到有内脏食所以先拣呢间。
嗌咗一个鸳鸯锅。一边麻辣中辣,一边猪骨汤。
肉类反而冇咩叫,同埋其实可以留返啲quota食其他嘢。叫咗一份羊,还好,钟意食羊嘅略嫌唔够膻。一份嫩牛,麻麻,似系夹硬“乸”松啲肉质。另外仲有一份牛丸,唔掂,散嘅,又唔香,可以悭返。都系食其他嘢好。
小菜叫咗一份酥肉,炸得唔错,味道都合格,肉质唔会柴。火锅店嚟讲,想食嘅话都可以嗌嚟食。
虽然整体价格高,但啲嘢饮其实好抵。啤酒一jar $88 倒到4~5杯。另外杯特饮都系几十蚊一大杯。
整体系有啲贵,两个人埋单过千(不过本身大食,我谂3个人都够食哈哈)但绝大部分嘢都合格有突,而且有内脏食(屋企难搞啲),所以就算呢个价都会想再返嚟食~