2020-05-13
难得今日有时间,放工自己一个人,去咗旺角金鱼街行咗一阵,突然间我记得我嘅会员仲有$50现金券,跟住用电话攞飞去食牛肉打边炉。一早听闻佢嘅SRF 牛肉好抵食,所以我就叫左呢一个。汤底方面我选择了酱油汤底同埋樱花虾沙嗲汤底。入到去店员提醒我取食物的时候必须要戴口罩,虽然有点麻烦但我觉得大家值得咁样做,起码大家食得安心啲。虽然话系日式 shabu shabu,但系佢嘅配菜方面都几本地化,例如有凉瓜,芥兰,哇哇菜,韭菜呢一类本地蔬菜做代表。最富有日式嘅配菜就系油豆腐,其余嘅选择和一般港式放题没有什么分别。不过最紧要系啲菜新鲜。呢度上菜方面嘅速度真系要改善一下,由我坐低到比第一条牛肉我足足等了10分钟,呢一种和牛,其实系好平的,我见过冻肉舖有得买,大约300克大约$70左右,仲平过一啲美国嘅牛肉,所以我对佢嘅质素都冇什么期望。 牛肉到来,油花分布正常,但食落口没有很强烈牛肉的味道,但当点上柚子醋的话,味道立刻提升,牛肉质地软林,但可惜没有牛肉的鲜味,但以呢个价钱任食来说也算是值得。由于我系会员的关系再扣减$50现金卷,折实后只需$178, 但其他放题店也不停做减价的时候,相对嘅这个价钱就没有什
由于我系会员的关系再扣减$50现金卷,折实后只需$178, 但其他放题店也不停做减价的时候,相对嘅这个价钱就没有什么优势。