2023-10-15 4136 浏览
这间餐馆会员制,只招待会员,听说入会好像也不简单 !不管了,难得今日有会员带入去食饭 。 点都要试吓味道如何 ,听闻大闸蟹嘅质量仲唔差 ,于是除咗叫小菜之外,仲叫咗两轮大闸蟹 环境都算优雅,地方唔系太大,不过有两层 ,所以坐得都好舒服 。首先食几个凉菜开开胃先, 熏蛋有淡淡的茶熏香,面上面有少少盐嘅物体,蛋黄好溏心,有啲黏黏地嘅感觉。另一个系 红烧牛块 ,的确炆得好腍滑,牛筋骨胶原好重,因为系好腍,味道刚好。脆鳝入口香脆松化,微甜,十分香口。令人食完再想食。清炒虾仁,虾肉质清爽不油腻,配上毛豆感觉好清新,淡淡嘅口味。食完啲清淡小小嘅菜同冷盘,就可以上今晚嘅主角大闸蟹, 只只都好大只, 而且啲膏仲好靓, 好香滑、甘香惹味,肉质鲜甜。 喜欢食醋的话,加少少更加惹味。清蒸鲥鱼, 呢种鱼比较多刺,真系需要慢慢食细细品尝。鲥鱼用酒糟、云腿片、冬菇片、和鱼同蒸。云腿片、冬菇片等会间竹咁夹在鱼上面,令鱼更鲜甜肉滑,鱼肉再加上呢啲嘅汁,慢慢细嚼去食,令人回味!呢个蜜汁火舫,好有物味嘅甜度,刚刚可以中和呢个肉片嘅咸香, 配搭埋包夹住嚟食香甜好食,而且𠮶啲嘅莲子白果十分之腍滑, 又甜甜地。不错。生煎包,

首先食几个凉菜开开胃先,

脆鳝入口香脆松化,微甜,十分香口。令人食完再想食。

喜欢食醋的话,加少少更加惹味。

清蒸鲥鱼, 呢种鱼比较多刺,真系需要慢慢食细细品尝。

生煎包,包皮松软,肉馅新鲜,包底脆脆地。

• 脆鳝
  • 清蒸鲥鱼、蜜汁火舫