2023-12-07
今晚放工去咗黄埔等埋屋企人放工一齐食dinner, 一个人系附近兜咗个圈, 原来黄埔都开咗间「立鮨」, 系门口立过见款式多, 价钱唔贵, 值得今晚一家人试试, 果然冇令我地失望。店内环境开扬, menu上除了多款寿司、刺身款式多, 仲有丼饭、小食等….寿司盛盒就更加抵食!自行scan QR code落单, 发现更多其他款式, 例如串烧, 而且某D价钱同menu book上不一致, 店员指QR code的最为更新, 所以建议直接睇QR code拣野食。【炸富山湾小白虾】HK$38小白虾炸得好松化香口, 成只虾食落冇渣, 无论送酒定热茶都系Perfect之选!【特选三文鱼盛盒】HK$68呢款盛盒完全满足到三文鱼控嘅我, 有齐五款不同配搭嘅三文鱼。包括有三文鱼寿司、三文鱼腩寿司、火灸三文鱼寿司、三文鱼小卷、辣三文鱼军舰, 每款三文鱼都很有鱼香, 而且有dd厚度满足到口感; 三文鱼腩寿司爽滑; 火灸三文鱼寿司上加了咸甜沙律酱再火灸, 平衡了渗出嘅鱼油, 超正! 辣三文鱼军舰嘅三文鱼粒都几大粒, 口感饱满, 为重口味, 辣得过瘾。【立鮨寿司拼盘】HK$100包括有三文鱼寿司、油甘鱼寿司、北海道带
【炸富山湾小白虾】HK$38
炸富山湾小白虾
【特选三文鱼盛盒】HK$68
特选三文鱼盛盒
【立鮨寿司拼盘】HK$100
包括有三文鱼寿司、油甘鱼寿司、北海道带子寿司、珍宝赤虾寿司、海胆军舰。
油甘鱼寿司甘香鲜味, 以柚子胡椒点骤, 令鲜味更提升。
北海道带子肥美鲜甜, 珍宝赤虾鲜甜爽口; 海胆creamy鲜甜味十足, 入口即溶。
立鮨寿司拼盘
【火灸海苔三点】HK$62
包括有火灸牛油赤虾海苔寿司、火灸牛油带子海苔寿司、火灸左口鱼边海苔寿司。
赤虾跟带子分别都扫上了牛油再火灸, 增加一点牛油香又唔会令食材干身, 配以紫菜平衡一下牛油些微嘅油腻。至于火灸过嘅左口鱼边渗出鱼油, 同样用紫菜包住食, perfect match!
火灸海苔三点
【香葱三点盛盒】HK$52
将刺身制作成军舰嘅食材同样足料, 呢个盛盒包括了香葱油甘鱼军舰、香葱三文鱼军舰、creamy有鱼油香嘅香葱吞拿鱼蓉军舰, 每款加咗少少芝麻, 有点香口。
香葱三点盛盒