餐厅: 紫玉蘭
资讯:

阔别了近四年的中菜馆,佢同 #翠玉轩 都是我曾经的会客食饭胜地。 今年的小团圆在紫玉兰,包了厢房慢慢饭聚。🥢 玉兰小品(雨花葱油红蜇头、老上海糖醋小排骨、上海煎烹素鹅) 用蜇头比用脚更加有口感,糖醋骨恰到好处,素鹅煎得甘香,即使打包返去食仍是脆。🥢 亨得利鲜蟹肉焗蟹盖蟹肉丝丝分明,配上洋葱同芝士,水准之上。🥢 崧茸一品花胶炖螺头汤好似饮紧阿妈靓汤,饮完非常暖身。🥢 顺天蚝皇大鲍鱼手咁大嘅鲍鱼,食完佢感觉被佢打爆个肚🥹但好足料!🥢 紫玉兰烤鸭呢个烤鸭系全晚之最,每片都是薄薄,皮同肉分离,会建议你夹牛油果🥑哈密瓜一齐食,非常清新。🥢 东坡黑豚肉扣关东辽参东坡肉旧肉食得出用尚上之料,个芡汁同海参亦都非常配。🥢 瑶柱扒豆苗清新简单。🥢 红房子富贵海鲜炒饭粒粒分明,唔会过油,配菜亦都足料,又系一个打包咗返去食之后仍然觉得好食的𩠌。🥢 香芒野生雪燕椰子盅呢个食到撑住都要食,系好好食! 佢将椰子肉变成奶冻,配上西米露同雪糕同芒果肉,简直想食多个!是次食饭其实平均$2700 位,因为系熟客关系拎咗折扣;以呢个价钱食呢餐饭仲有埋招呼,觉得真心物超所值。

🥢 玉兰小品

🥢 亨得利鲜蟹肉焗蟹盖
蟹肉丝丝分明,配上洋葱同芝士,水准之上。

🥢 崧茸一品花胶炖螺头汤
好似饮紧阿妈靓汤,饮完非常暖身。

🥢 顺天蚝皇大鲍鱼
手咁大嘅鲍鱼,食完佢感觉被佢打爆个肚🥹但好足料!

🥢 紫玉兰烤鸭

🥢 东坡黑豚肉扣关东辽参
东坡肉旧肉食得出用尚上之料,个芡汁同海参亦都非常配。

🥢 瑶柱扒豆苗
清新简单。