2022-08-23
.@bforbagel_404lotfine (旺角).从网店一手一脚到有实体铺的Cafe.. @bforbagel_404lotfine 好耐之前就已经有听过了..今次第一次黎.. 好兴奋😆因为平时好少专程去一间Cafe食Bagel.. 主要都系带主子&大帮手去食主食..难得今日大帮手有呢个闲情雅致.. 梗系带佢黎🤣座位不多.. 但空间感还是舒服的..木系 & 白色为主调的装潢显得简约又时尚..menu方面.. 除了特色Bagel 仲有tiramisu 以及 几款切件蛋糕🍰即使啱食完Lunch 都要叫多几款先对得住自己..😆.1.花生酱朱古力麻糬 9.7/10.搭配得非常好的一颗🥹花生酱同朱古力馅嘅浓度都好出.. 浓香 rather 斋甜..balance得好好..相辅相成.. 很金莎😍包体的部分 佢属于比较软 但 拉扯度很高的Bagel.. 系低温发酵的特点.. 举例:攞上手唔觉硬.. 但切好难切.. 因为拉扯度高.. 但内里同时拥有空气感🫡加埋我觉得口感好好的麻糬 令到个拉扯感 & 弹性更加明显 味道 搭配 口感 都好好味..推荐😌.2.金沙咸蛋黄芋泥肉松 9/10呢粒我觉得搭配
@bforbagel_404lotfine (旺角)
好耐之前就已经有听过了..
今次第一次黎.. 好兴奋😆
难得今日大帮手有呢个闲情雅致.. 梗系带佢黎🤣
座位不多.. 但空间感还是舒服的..
木系 & 白色为主调的装潢显得简约又时尚..
即使啱食完Lunch 都要叫多几款先对得住自己..😆
1.花生酱朱古力麻糬 9.7/10
搭配得非常好的一颗🥹
很金莎😍
加埋我觉得口感好好的麻糬 令到个拉扯感 & 弹性更加明显
味道 搭配 口感 都好好味..
推荐😌
2.金沙咸蛋黄芋泥肉松
9/10
呢粒我觉得搭配系好嘅..
但馅入边嘅芋泥存在感比较低.. 肉松比较多.. 但肉松唔够香.. 反而系咸蛋黄的存在感啱啱好..
油感令到个包更香口..
呢款嘅口感就偏软熟了
有d 似miopane果种口感
如果钟意烟韧 & 好芋泥嘅你..
可能就未必真系咁满足..
但.. 如果系钟意咸蛋黄为主 但又唔想咬到同包拔河嘅你..
可以试试😗
3.泰茶酱芒果乳酪贝果
9.8/10
出乎意料成为我的是日之最..
芒果 & cream cheese好夹.. 水果的 清甜令到个乳酪更清新..
隔离嘅泰茶酱 除了比到你 📷打卡嘅快感 (喂..) 又真系可以令到贝果味道更丰富..
重点系.. 相较其他两款.. 呢款嘅包体系最烟韧 最拉扯感.. 都系唔系硬果只.. 系有弹性的(太极拳的概念?🤣)
所以.. 我最钟意佢
Oreo Basque with tiramisu filling
9.6/10
第一感.. 好味之余 唔算腻.. 唔算甜.. 好舒服.. 感觉上应该相较出边嘅cake系有少糖嘅配方..
口感做到一定的扎实度又唔算太实.. 所以唔会觉得腻 & 滞
Oreo风味 & Cheese Cake风味 1:1 无话边个特别出..
非常和谐.. 卖相以为会好滞.. 结果出乎预料😙
Latte & Hojicha Latte 都好好饮.. 放心叫.. 无伏😜
下次有机会一定要再试系其他
好有兴趣再访..
(感谢店员们当日好乐意我哋系到帮主子们打卡影相.. 希望唔会太影响你哋🐶)🙆🏻♂️
好想讲
萝卜青菜各有所好
多Bagel店 多餐厅 多Cafe其实代表百花齐放..
多去试试食 rather 斋睇食评先可以更加知道啱唔啱你😚
意外的惊喜反而是每次美食探险宝贵的乐趣😋
#香港美食 #港式餐厅 #卡路里 #饮食记录 #饮食控制 #营养 #健身 #健康饮食 #无添加 #减脂 #增肌减脂 #增肌 #减肥餐单 #减脂餐 #myfitnesspal #fitnesshk #hkfitness
#calorieswithmic甜品 #calorieswithmicbagel #calorieswithmic包点 #calorieswithmic旺角