2022-09-28
听朋友话系铜锣湾有间以月亮为主题既高质意大利餐厅,身为天文、太空粉丝既我今日终于有机会去啦!餐厅装修好用心,到处都系打卡位。到门口首先映入眼帘系投影系墙上嘅太空人影象,一个太空人系月球上个望住地球🌍行路,营造出身处浩瀚宇宙嘅气氛。入坐后抬头就见到超多月亮,有大有细、有光有暗,店员仲提我哋当太阳完全落山之后,配合偌大玻璃窗嘅倒影效果更靓更迷人!Dinner menu每位$328,包前菜、汤、主菜、甜品同餐饮。Appetizer可以三选一,蟹肉牛油果他他造型好靓,鲜甜蟹肉搭配香滑牛油果,上面嘅车厘茄增添左清新,如果有更多就好啦!另一款就拣咗白酒忌廉煮青口,青口几大只,个汁超creamy超浓超香,蘸蒜香法包好夹!主菜选择几多,我哋今日就拣咗两款肉,慢煮猪鞍配蜜桃汁、封门牛柳配野菌烧汁,前者咬落好软嫩,肥瘦均匀,而我最爱嘅封门牛柳果然无令我失望,外皮微焦香,入面嘅熟度超完美,软腍又肉味浓郁!薯蓉几香滑,入面仲有细细薯粒增加口感,而作为配菜既甘笋、露笋稍微烫过再煎香,唔会太硬。必点打卡甜品Casa di Luna提拉米苏,以月球造型上枱,打开就会见到满满可可粉,chesse好滑身,中间系浸过咖啡
必点打卡甜品Casa di Luna提拉米苏,以月球造型上枱,打开就会见到满满可可粉,chesse好滑身,中间系浸过咖啡嘅湿润蛋糕,微甜甜苦,好有层次!另外爆浆朱古力心太软都要一赞,一切开真系流晒啲内馅出嚟,超香浓朱古力味加埋雪糕一齐食,非常满足!