2016-06-23
记得自己既童年系一个机迷,打机大过天,有书唔读走去逃学,逃学威龙教我唔少野。街机更系自己强项,特别记得"吞食天地"曾试过单打一条命打到徐晃 ......难得今日星期一,攞左大假抖抖,中午同老婆去食餐好。系SOHO区左穿右插揾食,我竟然比一部街机吸引住。令我惊讶既系中环商业之地,SOHO花天酒地,竟然有部街机系度比人打,果然够吉屎!呢道系一间外国酒吧,难听d讲,呢部街机似乎同呢度格格不入。不过,对于我呢个老机迷嚟讲,呢部街机同酒吧绝对系天作之合。入到去二话不说,唔系点野食,系开机打。Street Fighter, King of Fighter, Metal Slug, 吞食天地呢d陪我长大既游戏,总共六百只,全!部!任!打!系老婆开始不耐烦之下,唯有先点野食。炸鱼薯条,汉堡,酒,一样都不能少。特别一提呢度既啤酒,款式多之余,好多都系未见过,好有特色。叫完野食,继续男人的浪漫。全部食物即叫即整,所以绝对有时间打多几铺机先。Lamb Cheese Burger (Set D) $60+$10 for 1/2 chips汉堡食得多,大部分食开既都离不开牛肉。但今次有d唔同,未食已经闻到好香既
难得今日星期一,攞左大假抖抖,中午同老婆去食餐好。 系SOHO区左穿右插揾食,我竟然比一部街机吸引住。
令我惊讶既系中环商业之地,SOHO花天酒地,竟然有部街机系度比人打,果然够吉屎! 呢道系一间外国酒吧,难听d讲,呢部街机似乎同呢度格格不入。不过,对于我呢个老机迷嚟讲,呢部街机同酒吧绝对系天作之合。 入到去二话不说,唔系点野食,系开机打。Street Fighter, King of Fighter, Metal Slug, 吞食天地呢d陪我长大既游戏,总共六百只,全!部!任!打! 系老婆开始不耐烦之下,唯有先点野食。炸鱼薯条,汉堡,酒,一样都不能少。特别一提呢度既啤酒,款式多之余,好多都系未见过,好有特色。
+$10 for 1/2 chips
汉堡食得多,大部分食开既都离不开牛肉。但今次有d唔同,未食已经闻到好香既羊膻味。入口腍腍既羊肉散发住阵阵膻香,同平时既牛肉感觉截然不同。跟餐另外仲有鱿鱼圈,呢个既感觉就麻麻地,因为好似炸过左火,食落有少少硬。
大块既炸鱼见到面头布满粒粒黑椒,平时用刀叉食既我都忍唔住要用手。炸鱼外脆内软,表面炸粉完全唔厚,内里鱼肉软淋淋。稍加柠檬汁,再沾沾沙津酱,热气感觉得以降温,又可令味道更清新。旁边另一主角 - 薯条同样热辣辣。如果略嫌味道欠奉,酒吧亦有提供盐同黑椒,味道自行调教。
黑色罐身除左够型,同时又标榜成份天然,饮落更健康,最重要系味道同红罐可乐差唔多。
Cloudy Cider +$35
酸酸涩涩既苹果酒,饮落有耳目一新既感觉。
最近机铺执下又一间,连自己成日去既德福机铺都执埋,似乎机铺呢样野已经没落。
不过,今日系呢度,至少透过月光宝盒,可以揾番我童年既回忆。
同时,我希望,街机系将来能够用另一个形式延续落去。