2019-06-22
自己成日都会去荃湾,估唔到喺荃湾开咗一间咁靓嘅西餐厅,叫31st of May,唔知道呢日对老板系咪有啲咩特别意思呢餐厅嘅门面已经好有欧陆式既风格,餐厅入面嘅装修以砖墙为主,带点怀旧风,最惊喜嘅事出现咗,轻轻抬头向上望一望,有好大个月球装饰,而餐厅嘅落地玻璃窗都可以反射到月球嘅影,令到顾客坐喺四方八面都可以见到咁靓嘅月球景色我哋第一样嘢就叫咗个小食,白酒香草大蚬煲 $98大蚬有几款唔同嘅煮法,而我就最钟意白酒香草煮,因为可以保存返大蚬原有嘅鲜味多啲,蚬肉全部胀卜卜,仲加入左少少牛油令到佢嘅味道更香,个包可以点埋个汁黎食,唔会浪费左个汁之后就上餐汤,所有主菜可以加$38转做套餐,套餐包括餐汤同饮品,有黑松露杂菌忌廉汤同埋南瓜蕃茄忌廉汤可以选择,番茄汤酸酸甜甜几开胃,而杂菌汤食到啖啖打碎左嘅杂菌粒,黑松露味都好香,两个汤都好creamy主菜我哋叫咗一个南瓜蟹肉意大利饭$158个南瓜忌廉汁做得唔错,带少少甜味,饭既软硬度啱啱好另一个主菜系美国顶级安格斯西冷牛扒$228餐厅推荐五成熟,因为呢一款牛扒五成熟系最佳食用嘅生熟度,婆婆煮完出嚟唔会有血水,呢款牛扒比较厚身,肉味都较浓,口感腍,质素都几
我哋第一样嘢就叫咗个小食,白酒香草大蚬煲 $98
白酒香草大蚬煲
黑松露杂菌忌廉汤/ 南瓜蕃茄汤
主菜我哋叫咗一个南瓜蟹肉意大利饭$158
个南瓜忌廉汁做得唔错,带少少甜味,饭既软硬度啱啱好
南瓜蟹肉意大利饭
另一个主菜系美国顶级安格斯西冷牛扒$228
餐厅推荐五成熟,因为呢一款牛扒五成熟系最佳食用嘅生熟度,婆婆煮完出嚟唔会有血水,呢款牛扒比较厚身,肉味都较浓,口感腍,质素都几高
美国顶级安格斯西冷牛扒
整体黎讲,餐厅环境又靓又舒服,食物质素都有返咁上下,下昼黎饮杯咖啡都唔错