2023-05-18
月黑风高嘅晚上,上飞鹅山 ⋯⋯除咗睇夜景,仲有咩好做? 😏我就会开两支清新而又唔贵嘅意大利酒(文末有介绍),扮去咗外国咁先够写意🥂🥂Sacchetto Rose Prosecco Brut NV $138Sacchetto系位于意大利Veneto嘅酒庄,以全球饮用量最高气泡酒Prosecco闻名。而呢支Rose Prosecco都非常受欢迎,除咗一般Prosecco会用嘅Glera,仲加入12% Pinot Nero,因此有浓郁花香同山莓等红果味道,非常清新,一入口马上带嚟意式风情。🥂Suavia Soave Classico Monte Carbonare 2019 $248位于意大利Soave区嘅Suavia系间家族酒庄,现由Tessari三姊妹拥有同经营。呢支Soave Classico Monte Carbonare被佢哋形容为「酒杯中嘅大地」,葡萄藤嘅根深入葡萄园独特嘅黑土火山泥,带来个性同出色结构,仲有好吸引嘅矿物味。
除咗睇夜景,仲有咩好做? 😏