2017-09-23
忙左成个星期,难得有日可以早放,当然要同好朋友食番餐好架啦~朋友因为住系红磡,所以我地就决定去佢个头食Dinner!~系崇洁街行左一个圈,就见到一间叫《原味栈》嘅食店初初第一个感觉,以为尼间野只系食普通小菜嘅中菜馆点知行入去先知,原来有得打边炉...我个火锅迷朋友开心都当堂大笑左出黎...店里面嘅装修几特别,有好几幅大型油画我同朋友都最钟意尼幅「北极熊」油画因为只只都栩栩如生,好有3D立体感架~店门口有个迷你水族馆,里面有好多条游紧水嘅鱼同龙虾朋友见到D海鲜咁新鲜,就嘈住一定要食;咁我见大家咁耐无食过海鲜,加上只只龙虾都咁生猛,就一口say yesorder海鲜之前,当然要为我个friend叫番个火锅啦大家睇左menu好耐 (因为真系样样都好想食),总算有左决定--「火焰台山五味醉鹅」不得不提,侍应系抬拎个煲上黎个阵,特别拎埋枝打火机个黎之后佢系煲鹅度落左半瓶烧酒,再点火,成个煲即刻形成火焰山尼刻,我地终于明白点解尼个set会叫「火焰台山五味醉鹅」,哈哈一打开个盖,鹅香即刻系个煲度冲上黎~~个汤底有淡淡嘅胡椒味,同鹅肉好夹呀件件鹅都大大啖肉,完全冇咩鹅颈鹅头充斥个煲鹅肉厚身但一D肥膏都
朋友因为住系红磡,所以我地就决定去佢个头食Dinner!~
系崇洁街行左一个圈,就见到一间叫《原味栈》嘅食店
初初第一个感觉,以为尼间野只系食普通小菜嘅中菜馆
店里面嘅装修几特别,有好几幅大型油画
我同朋友都最钟意尼幅「北极熊」油画
因为只只都栩栩如生,好有3D立体感架~
店门口有个迷你水族馆,里面有好多条游紧水嘅鱼同龙虾
order海鲜之前,当然要为我个friend叫番个火锅啦
不得不提,侍应系抬拎个煲上黎个阵,特别拎埋枝打火机个黎
之后佢系煲鹅度落左半瓶烧酒,再点火,成个煲即刻形成火焰山
一打开个盖,鹅香即刻系个煲度冲上黎~~
个汤底有淡淡嘅胡椒味,同鹅肉好夹呀
件件鹅都大大啖肉,完全冇咩鹅颈鹅头充斥个煲
鹅肉厚身但一D肥膏都无..真系食下食下,有种家嘅味道——我谂起以前呀嫲煮嘅「川辣鹅煲」。
差D唔记得讲,我地系起筷之前,有齐齐系个「自助五味架」上,调配自己想要嘅酱料~
尼度嘅姜蓉好香好新鲜,岩哂用黎做酱汁嘅第一层~
食食下鹅,一个年轻嘅侍应哥哥就拎左篮「时令蔬菜」上黎
哈哈,个篮有2种菜—娃娃菜同生菜。虽然我地一开始有期待过莴苣,但可能唔系当造时节,所以无都唔出奇。
不过有新鲜番茄同粟米配搭,都好OK呀
食到口渴个阵,我就同朋友各人叫左罐啤酒
因为个店主惊罐野唔够冻,所以就用成个冰桶装住D啤酒畀我地
真系好有心呀~
之后到一盆安格斯牛肉上台~
每片牛肉都厚薄均匀,好岩一啖吞落肚
而且件件都无咩筋,好易入口
期间,我见店员会不时系水缸度捉龙虾
好奇一问之下,先知原来佢地系收到客人落order之后,先会即刻捉海鲜,然后烹煮~ 真系够哂新鲜
难怪我地岩岩上台个盘「豪华海鲜拼盘」咁生猛啦
2只海虾同蟹仔都重郁紧...
其他鲍鱼、螺、蚬都好清甜可口...
真系食到一份满满诚意~
最后我地食海鲜食到七七八八,先发现台面有张「放题自助纸」
于是,我地即刻填低自己想食嘅野。朋友一个人order一份午餐肉、半份肉丸、鱼皮饺。
我都唔执输,叫左半份菇类、云耳等等......
D食材全部都好新鲜,好够味。如果唔系一开始食左咁多好野,我地一定会最少叫多2轮自助食品呀~
今次用餐真系几HAPPY,下次黎红磡揾朋友,我一定要再黎尼度打边炉呀~