2016-08-06 9280 浏览
尖沙咀呢间沪江无记错都食左成十几年, 水准仍然保持得几好佢地个门口特别窄, 经常路过都可能睇唔到, 要落一层楼梯应该早两年装修过, 所以装横好新净,夜晚好多客, 如果无订枱就要排队今晚约左爸妈妹去吃饭, 一行七个人部长推介点左个套餐, 再加个沙茶鸭1. 四小碟: 薰鸭/海蜇/青瓜/镇江肴肉    镇江肴肉相比其他京沪菜馆较少肥, 亦无左果块啫哩状既膏, 健康但无咁香口    青瓜带酸爽口, 外皮削薄左可以全块吞    海蜇较其他菜馆既幼长, 个人觉得咬感略差于厚果只    薰鸭比较粗, 无乜味, 四个之中最差, 薰鱼应该会好好多2. 沪式鱼拨: 我爸妈话好味, 但系我就唔太like, 皆因以前返大陆食果d真系新鲜好多                   以前响广洲/东莞食既, 明显肚腩肉系滑嫩无腥味(仲要廿蚊有交易)                   而且d红辣椒一d都唔辣, 有比较下就麻麻3. 白菜肘子炖老鸡: 一人一碗无多, 肘子鸡肉既味道食得出有层次, 少系少d, 但好味既4. 花胶煲: 重头戏, 印像中第一次食呢个菜, 听部长讲呢个单点要三旧水, 跟餐好抵食
尖沙咀呢间沪江无记错都食左成十几年, 水准仍然保持得几好
佢地个门口特别窄, 经常路过都可能睇唔到, 要落一层楼梯
应该早两年装修过, 所以装横好新净,
夜晚好多客, 如果无订枱就要排队
今晚约左爸妈妹去吃饭, 一行七个人
部长推介点左个套餐, 再加个沙茶鸭

1. 四小碟: 薰鸭/海蜇/青瓜/镇江肴肉
    青瓜带酸爽口, 外皮削薄左可以全块吞
    海蜇较其他菜馆既幼长, 个人觉得咬感略差于厚果只
    薰鸭比较粗, 无乜味, 四个之中最差, 薰鱼应该会好好多

而且d红辣椒一d都唔辣, 有比较下就麻麻

有厚花胶, 东菇, 瘦肉, 栗子, 蒜子, 京葱, 荀丝煮成

佢地d花胶的确系好厚下, 好足料好够味, 唯一美中不足系d荀丝好老好多渣

5. 沙茶鸭: 又系第一次食既菜, 不过我又食唔出有乜特别, 唔点华盐其实无味道

6. 橙汁炸虾碌: 因为橙汁酸酸甜甜, 即使只虾炸过都无乜燥热感, 食左两只好爽口弹牙

7. 蟹黄拉面: 呀..............................呢个有d难评
                   呢只拉面同传统京式差天共地, 感觉上粉质较多, 食落好似乌东
                   面上盖满蟹黄, 但偏偏又无乜蟹黄味
                   想话d面唔得之际, 蟹件又好浓郁蟹黄味㖞, 真系好神奇
                   呢个时间应该无大闸蟹, 佢又唔系毛蟹, 应该系湖蟹黎
                   配上蚕豆, 有黄有绿有橙系几好睇, 味道方面就ok咁啦

8. 肘子清煮小唐菜: 食完几味咸既, 食返个清清淡淡既菜岩岩好

9. 冰镇香蕉拔丝: 我自己好少食呢个甜品, 因为浸过冰水, 所以外层连糖酱变得好脆
                        里面系热既香蕉溶, 口感几特别

10 酒酿丸子: 宋世杰最爱, 酒漕+桔肉+唔知乜野丸子, 味道带住柑桔既清香, 个人则喜欢传统大粒果种丸                    子
四小碟
花胶煲
沪式鱼拨
白菜肘子炖鸡
沙茶鸭
蟹黄拉面
香蕉拔丝
酒酿丸子
题外话/补充资料: 老食店一定有返咁上下水准, 以专业既京沪菜黎计, 我会评价80分以上 但因为唔系我找数, 我地夹钱全部大约系1600-1700左右 平均每位240咁上下, 物有所值既
2016-08-06
  • 花胶煲