2023-11-10 104 浏览
约左妈咪去上环买海味,行到肚饿真系要揾间餐厅坐低食下,路过大厦门口见到有日本菜既poster, 就上去探下店试下先🤤餐厅环境以暖色为主,有d 和风灯笼又几别致,由于我地无book 枱,所以店员为我地安排左bar 枱位置坐。午市Menu 有分4道菜同6道菜,分别在于6道菜有刺身同蛋料理。🥢首先有南瓜野菜沙律,香甜粉嫩既南瓜配左不同既蔬菜,有芦笋、红萝卜、生菜等,配柚子酸醋汁,好开胃。🥢跟住有刺身,厨师选用咗吞拿鱼、甜虾及鲷鱼,全部都好鲜甜有鱼味。🥢再跟著就系温泉蛋,上面有黑松露酱同日式酱汁,好神奇既系,平时自己屋企整或其他餐厅,溏心蛋切开蛋液便会散开,但呢个蛋液系杰身,唔会化开,质感好特别,令我觉得好神奇。🥢到左主菜,我就叫左《烧和牛他他丼饭伴酱渍蛋黄、海胆及三文鱼子》而妈咪就叫左《牛小排海胆丼饭》白饭系圆润既珍珠米,但质感较爽口,海胆香甜。牛小排肉质都好嫩唔难咬,唔多油脂,充满肉香👍 而灸烧牛肉他他好香灸烧味,最惊喜系佢加左类似菜脯既食物喺他他入面,令本身淋淋的生牛肉增加口感👍最后就到甜品啦,我食个日系柠檬雪葩,酸酸甜甜,中和头先和牛既油腻感,令个口fresh 返😆食评总结:我同妈咪都

🥢跟住有刺身厨师选用咗吞拿鱼、甜虾及鲷鱼,全部都好鲜甜有鱼味。

食评总结:我同妈咪都一致认为食物好食,质素对得住价钱👍地点都算便利,就港澳码头行过去都系几分钟,坐位都舒适,有下次👍
  • 烧和牛Tata丼饭
  • 温泉蛋