2019-07-10
好耐都无去过铜锣湾金伯利食野了,哩度长久以来都食店林立,朋友们最后决定去8/F度食泰国菜,餐厅环境宽大宁静,划分左不同主题区域,如果情侣二人来,餐厅会安排坐外形似山洞内的二人枱,唔想甘浪漫,旁边会有些四人卡位枱,带位小姐安排我地坐大厅长枱,我地研究叫咩食物时,其中一个朋友因为太肚饿,所以唔理三七二十一叫左碟海南鸡,话食住慢慢等我地谂,我地最后拍板要明炉青柠烤鱼、烧羊扒南瓜汁及猪肉炒干河粉。我地未落完单,海南鸡便到了,一碟有半只鸡既份量,旁边有兜橙色既泰式酱汁,点住黎食,酸咪咪又带点辣会更加开胃及好味。跟住炒河粉接住上,宽身的泰国河粉味道炒得刚刚好,唔会太咸,加上配料有西兰花和椰菜花,唔洗净系食肉甘单调。店员小心翼翼地送上青柠烤鱼,器皿下面有个小火炉热住,朋友们食得都很开怀,还另外再叫了个白饭去配食,羊架接住黎埋,好多南瓜汁,羊架食落好淋身,南瓜汁内仲有些炸芋头,D汁捞饭食一流,我地个个都食到好饱。