2022-02-09 1837 浏览
❀ Giacomo Ristorante #铜锣湾 ❀❗️有人话系最好食嘅红虾意粉❗️——————————————————朋友生日,嚟到位于铜锣湾皇冠酒店内嘅意大利餐厅,听闻主厨曾经系三星米芝莲餐厅8 1/2 otto e mezzo bombana、以及Ritz Carlton一星米芝莲餐厅Tosca di Angelo内工作,最出名当然唔少得红虾意粉🍝餐厅装修简约高尚,走中高级路线,不过位于地下马路旁边,就冇乜景色可言😂疫情期间,午市时间分咗两个时段,分别为12:00至15:00以及15:00至18:00。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Lunch menu $480/2 course $550/3 course $680/4 course *一定要嗌4 course 先可以同时点选意粉及扒类.♥ Bread先会送上自家制嘅面包篮🥖。有新鲜热辣辣外脆内韧嘅sourdough,香脆嘅芝士片同芝士条。.♥ Starter ✦ Marinated Hamachi油甘鱼配青瓜同牛油果粒,味道清新。表面再加上oscietra caviar,感觉高级啲,不过整体味道惊喜不大🙈。.✦ Chestnut soup
❀ Giacomo Ristorante #铜锣湾 ❀
❗️有人话系最好食嘅红虾意粉❗️
——————————————————

✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
*一定要嗌4 course 先可以同时点选意粉及扒类
♥ Bread
先会送上自家制嘅面包篮🥖。

♥ Starter
✦ Marinated Hamachi
油甘鱼配青瓜同牛油果粒,味道清新。
Marinated Hamachi

✦ Chestnut soup
相反呢个栗子汤颇有惊喜🥰
冇平时栗子制品虚假嘅味道,反而几香醇,再夹杂栗子粒同埋burrata cheese粒,唔错。
Chestnut soup

♥ Pasta
✦ Red Prawn Spaghetti Chittarra +$320
餐厅嘅招牌经典菜式‼️红虾取自西班牙🇪🇸,大大只够晒爽口。
建议先将红虾头切开,使其虾膏流出,然后再捞匀食。
几欣赏面条软硬厚薄适中,完全挂满左红虾酱汁,充满鲜味👌🏻。
不过红虾意粉其实都算常见,味道尽管好食但未算太有惊喜,值唔值得加$320就见仁见智。

♥ Main
✦ Waygu Sirloin
包括两件和牛西冷🐮建议三成熟。
偏瘦,油脂唔多,不过都算腍身,肉味会重少少。如果你系追求入口即溶,充满油香嘅话,呢一款就未必啱你。
配上西芹同菇碎、以及较见嘅西芹蓉, 配上甜甜咸咸嘅烧汁,算系稳阵嘅配搭。
Waygu Sirloin

♥ Dessert
✦ Chestnut and Pear
甜品最有惊喜🤩!
超级讨厌栗子蛋糕嘅我都钟意呢个甜品
完全冇坊间栗子甜品𠮶种假甜,反而有淡淡的栗子香气。
底下𠮶层出乎意料地系软林林,配上带点爽口嘅糖渍栗子及梨粒,口感丰富。
Chestnut and Pear

✦ Tiramisu
因为系庆祝朋友生日,所以额外送上tiramisu,唔系就咁喺套餐嘅甜品上写上生日祝福,安排算贴心👌🏻。
不过味道就普普通通,略嫌有少少干。
Tiramisu

✦ Petite ‘Four’ ?
一般嘅fine dining,最后都会送上一啲小甜点。
呢间就只系送上每人一粒特制嘅朱古力,份量有啲少,不过胜在都几好味。
外层系薄脆黑朱古力,包着黑朱古力慕丝以及柚子酱,口感味道都够晒丰富!
——————————————————
✨整体味道: 4/5
✨环境装修: 4/5
✨服务态度: 4/5
✨性价比: 4/5
✨再访兴趣: 3/5
💞整体来讲
曾经食过Tosca,今次到Giacomo,只可以讲意大利菜可能唔系我最喜爱嘅菜式🙈觉得意大利人嘅烹调方法都比较尊重传统,虽然两间都算好食,但比我嘅惊喜就相对少 (纯粹个人喜好)。环境、服务当然唔及米芝莲餐厅咁顶尖,但都达致中上水平,都系唔错嘅庆祝之选。
Marinated Hamachi
Chestnut soup