2019-01-06 43 浏览
这间过江龙开完一间有一间,不是日本顶级的拉面店但系可以一试。地方就荃新天地开这间店铺,环境宽阔,光猛,干净。侍应的服务一般,欠缺一点笑容。话哂都系新开,唔知系咪最低工资关系,影响他们的服务质素。激辛拉面,听个名就知喇啦,试咗一啖真系好辣。但系面质软硬适中加上配菜,有粟米葱花,芽菜。配搭上豚肉都几好味架。如果唔食得辣就唔好叫啦。有80分啦。特浓猪骨拉面,汤底冇个名咁浓郁,当然系食到有猪骨味,加上豚肉都可以,并不是口字的一款,薄薄的几片。豚肉并不是软滑,嫩口,而且弹牙个款,衹是普通豚肉。面质软硬适中。有70分啦。豚骨鸡白汤拉面,汤底有鸡味,唔系太浓亦唔系太淡。加上豚肉陪衬,拉面亦都是软硬适中,整体上唔错。75分啦。 海老烧盐曲拉面,衹是荃湾店期间限定。汤底有浓郁的海鲜味,配上粟米玉子半只(做得出色)和片薄薄的豚肉。配搭上都是几好的。但主角海老萧是失色了一点,可能烧过火只食到㶶味,有芝士味,虾味本身并不突出。60分啦。我唔知第二区的金田家是否和此间质素一样。希望有待改进,有日本人的服务精神,对食物的坚持。不要有名冇实。因为日本拉面一定要用心制造,才可脱颖而出。
2019-01-06
午餐