2022-07-10 349 浏览
有日同女朋友行D.PARK,佢一见到有冬甩雪糕即刻冲左过去拉都拉唔住。本来我地想食谭仔,但见堂食个SET包埋个冬甩,啲野又好似几吸引咁就入左去。之后有时行过荃湾都特登过黎食左几次。-柚子脆鸡/牛油蜜糖芥末黑椒炸鸡+蕃茄芝士炊饭柚子脆鸡个柚子味几出下,啲鸡虽然偏干身但唔会惊话好dry。而且份量岩岩好,个柚子味仲有啲消滞。变相令到之后嘅野食有升华嘅空间。如果唔钟意将啲鸡同饭seperate咁食可以拣黑椒炸鸡。因为牛油蜜糖芥末黑椒炸鸡比较juicy,适合𩠌饭食。黑椒嘅味会比蜜糖出,但蜜糖都并不是一无是处。入口之后个后劲系蜜糖嘅甜。炊饭我会推荐蕃茄芝士,因为呢个饭唔会有个种食厌嘅feel。当食厌左啲𩠌嘅时候可以净系食饭都得。-吉列猪扒+寿喜烧/蕃茄鸟冬吉列猪扒肉质偏实,唔会入口即溶。正因为佢啲肉够紧致所以食得好爽,需要不断咀嚼。味道同出面啲吉列猪扒差唔多,但胜在口感更住。如果你系钟意松脆嘅感觉咁佢可能唔岩你。汤底方面寿喜烧比蕃茄好。前者唔会抢走晒乌冬嘅味,后者嘅太过入味,完全盖过乌冬。会好似食紧蕃茄咁但太过浓郁有啲变味,只适合重口味嘅人最后个冬甩雪糕先系主角,记住前面唔好食太饱。有几好食就唔多

-柚子脆鸡/牛油蜜糖芥末黑椒炸鸡+蕃茄芝士炊饭

-吉列猪扒+寿喜烧/蕃茄鸟冬

最后个冬甩雪糕先系主角,记住前面唔好食太饱。有几好食就唔多描述啦,一定要亲自去试下。你嘅味蕾会系甜同咸之间徘徊,相当过瘾!