今晚第一次去鲤景湾o个带食o野, 大约有十间唔同类型o既餐厅~ 最后选择o左观峰阁地下o既Chit Chat Restaurant & Bar~装修有D似TST山林道o既Marco Bistro, 格调似Belon彧Le Grill o个类~ Manager招呼好好~ 不过有个带大陆口音o既短发waitress令我好不满~1) 当时餐厅内只有一半人, 我同bf走向一张四人靠窗o既台~ 该waitress即刻无乜礼貌咁话: "你o地两个咋!? o个张四人台o黎o架, 有人book o左o架啦"~ 有人booko左, 佢礼貌D讲, 我反而会觉得唔好意思, 但系佢咁无礼貌, 已经令我对依间o野扣o左分~ 2) 我o地睇个menu谂o左一阵, 该waitress走过o黎话: "谂掂未!" o华!! 乜我o地去o左茶餐厅咩??3) 我bf要一份西冷, 要Medium rare~ 该waitress话(系"话", 唔"问"): "即系七成啦!" 唔系o下o华?? 唔识唔系问题, 问题系D态度~ 个Manager听到, 即刻走过o黎帮我o地落单~ 该waitress有D唔like咁走开~4) 食完之
4) 食完之后, 刀叉都已经摆埋同一边~ 该waitress执隔离张台o既碟都唔帮我o地执~ 我o地杯水无水, 佢明明见到, 帮隔离张台斟水都唔帮我o地斟~ 佢有心玩o野~
做得依个style依个price level o既restaurant, 请D咁o既人番o黎??
唔计该waitress o既服务态度, 依间restaurant都几好~ 扒类送汤and green
salad~ 份西冷同lamb chops都唔错, 系个面烧得唔够香~ 个Manager推介o既头盘大虾烟肉卷都OK~ 埋单$47X~
其他waiters/waitress o既service几好o架~ 依间o野唔算平~ 衰D o个句, 如果无o左o个个waitress就好啦~ >_<
另外, 依间Chit Chat Restaurant & Bar原来跟隔离Chit Chat Station同Villa Bianca同一老板~