2022-07-25
有光环,食物好,唔代表可以咁态度。先讲食物,开心果和橙的心太软的确唔错,味够浓,卖相得。原本影咗想打算分享,但因为受到不礼貌对待而怒删。其实佢讲明系限时,我相信唔会有呢件不愉快事件发生。事源:当晚排队,入座前员工要求先点食物,这个有部分地方有此做法,本人觉得可以配合,又指明入坐后不能加单,这个虽较少见,但谂住食完倾一阵就走,也没问题。入坐后,等了大约5-10分钟,甜品上枱,享用咗大概20-30分钟左右,杯嘢饮到一半,忽然个女睇场就插张单埋嚟,同我哋讲出面有人要你张枱,请埋单。果下我哋真系O晒咀,我重以为阻咗佢成个几钟,跟住睇下入场记录,再望下表,喂!阿姐,好似35-40分钟左右咋㖞,个心太软都系食完无耐咋㖞。跟住众人无奈快速饮埋杯嘢离开,朋友也自己走去埋单。如果个朋友唔系咁快手,我就走去问下系咪唔欢迎我哋。我明白人多,我都明白唔速食速走阻住间舖做生意,在间舖立场我哋系奥客,在舖立场系无问题架!但在客人立场,你咁态度对客系相当有问题。第一,我哋都跟规矩排队,唔系插队。第二,从来无人讲过限时,要速食,咁其实食个饭坐半小时或一小时有几出奇?要急我不如外卖?你咁急要人入坐前落单,系咪事实想客速
其实佢讲明系限时,我相信唔会有呢件不愉快事件发生。
事源:
但在客人立场,你咁态度对客系相当有问题。
第一,我哋都跟规矩排队,唔系插队。
第二,从来无人讲过限时,要速食,咁其实食个饭坐半小时或一小时有几出奇?要急我不如外卖?你咁急要人入坐前落单,系咪事实想客速食速走,做多几转?
第三,你个伙计好声好气同我哋讲因为多人,麻烦方唔方便交番张枱,大家客气我觉得无问题,但系你伙计由排队直到埋单,块面黑过包公,重一嘢黑晒面咁队张单叫我埋,呢啲到底系个伙计问题?定系贵公司特色?即系慢慢食,倾阵都有罪?
第四,你咁赶住做生意,或者好听啲唔想啲客等太耐,咪同客讲限时30分钟啰,唔使扮大方但又小家,做到咁老土赶客走嘅!
不错你哋真系好食,但要我睇住人面色,又要当客系狗咁,多谢你了。
以前黄大仙舖都唔系咁,食物好,有立场,我好好印象。
而家出咗名就咁态度,真系令人明白何谓「财大气粗」「人肥即变」。
如果贵公司觉得我系奥客,唔紧要,你哋立场无错,因为我无速食即走,阻你生意。
但你讲我奥客之余,你咁态度做生意,同样你都只一间奥舖嚟,大家彼此彼此而已。