2018-02-26
今日同左个烹饪达人去韩烧,获益良多。呢个朋友系外国读书,自给自足,练得一手好厨艺,烧野食对佢黎讲驾轻就熟。佢惊交比我地会糟蹋左d食物,所以全程由佢搞点,我地其他人就乐得乖乖地坐埋一边,坐享其成。同得烹饪达人食野,所叫既食物一定要有番d水准。呢只有出世纸既牛牛就系其一。骄傲自满韩牛拼盘 $862 呢只韩牛来自济州岛,4岁多,属于细牛。先黎一份窝蛋牛,要弄穿蛋黄,令牛肉吸晒d蛋汁,牛蛋合一woooo无得输。咁一只牛,究竟由边到开始食起先岩呢?答案系由下半身到头,由淡味到浓味。牛既下半身d肉较甜,较易入口。牛面,牛酥味重,较重口味,不是人人喜欢。食落又真系觉得讲得岩㖞,牛面真系好酥,唔太岩我。烧肉既时候,唔好每面都烧下,要烧好一边才再烧另外一面,咁样先可以确保个心都熟。长知识了。厚切五花腩配特制韩国鱼酱 $128其中一个朋友见到呢个咁肥既柏林围墙话唔想食,话唔知要跑几多公里先可以燃烧返d卡路里。烹饪达人安慰佢话其实系烧既过程中,d油会被迫出,成品系唔会太油腻既😏😏而五花腩即系猪腩肉🙄系猪腹部既肉,位于猪前腿和后腿之间,上等部位就系五花腩。靓既五花腩肥肉瘦肉层次分明,肉质比全瘦猪肉仲好,正正就
骄傲自满韩牛拼盘 $862
呢只韩牛来自济州岛,4岁多,属于细牛。
咁一只牛,究竟由边到开始食起先岩呢?
答案系由下半身到头,由淡味到浓味。
牛既下半身d肉较甜,较易入口。
厚切五花腩配特制韩国鱼酱 $128
而五花腩即系猪腩肉🙄系猪腹部既肉,位于猪前腿和后腿之间,上等部位就系五花腩。靓既五花腩肥肉瘦肉层次分明,肉质比全瘦猪肉仲好,正正就系讲紧我呢件五花腩喇
经过烹饪达既出手,柏林围墙变左黄石公园既石头😂😂😂
相中呢两只猪仔,原来系薯仔黎呀。🐷🐷🐷
原来一边烧肉一边烧蔬果,蔬果酵素浸入d肉到,可以令到d肉更稔身。而想有效咁锁住肉汁,就要留意烧肉上碟时唔好急住食,要等佢冷却一阵,咁就可以锁住肉汁,令肉香更浓。
原条烧釜山鳗鱼 $238
本身要预订,但冇预订都有得食㖞睇住佢慢慢缩小,长度起码小左成2吋。
块叶系俾我地包住块鱼食,话会冇咁腥味。
另外,亦配有小量姜丝除腥味。
腥味就唔多觉,只觉得唔够肥美,有点失望。好在有个秘制鳗鱼汁帮佢加分。
整体黎讲,呢到D食材新鲜,份量亦足够。
但环境卫生和服务就有侍改善。
我地一坐底就见到张枱边有张上手留下而又用过既纸巾,唔合格。
落单要揾好多人先可以成功落单。 楼面上唔知系佢地有好多新人定系分工,重之落单既人就少。
其中有个职员更浪费了一份五花腩,唔小心掉左落地,睇见就可惜。
题外话/补充资料:
边炉蛋同芝士粟米系无限添加,我地四个人,添加左四次。前菜,沙律同生菜都系无限添加,不过我地四个食肉兽冇乜点理会呢几份食物。