2023-01-31
今晚到大埔接老婆,之后直接喺大埔𠮶头食饭。茶舍嘅大埔分店装修有啲走cafe风,但同啲装修似西式餐厅,而实则系茶餐厅嘅餐厅唔同,茶舍嘅餐单提供唔少西式或日式食物,例如沙律、pizza同甜品。我哋叫左烟肉凯撒沙律、烟三文鱼火箭菜薄饼、忌廉鲜菌天使面同一杯芒果沙冰特饮。当时大概夜晚七点,正值晚膳时间,但系落左单之后五分钟,饮品同食物陆续送上,非常有效率。首先上枱系芒果沙冰。冰都打得好好碎,而且芒果味道颇浓,可以一试。沙律方面,同传统凯撒沙律唔同,餐厅落嘅烟肉量多,令烟肉香相对突出。薄饼饼底系港式松厚批底。饼底唔会焗得太干,用料亦足。火箭菜喺pizza焗好后再放上,为成个主菜味道唔错。天使面系最后送上:面质偏软,味道喺平均之上。用餐完毕离开餐厅时,门外约六至七人等紧位。如果大家晚巿约七八点到达,堂食嘅话可能要等一等。
天使面系最后送上:面质偏软,味道喺平均之上。