2023-01-21
尖沙咀The One有好多好多食肆林立,花多眼乱😜经过“鮨千寿”见到座位好寛宽敞,就入左去食~ 吞拿鱼蓉薄饼$58吞拿鱼蓉好新鲜,唧少少柠檬汁,更突显鲜味👍薄饼系米饼,好香脆😍 鮨千寿海鲜沙律$98新鲜嘅沙律菜铺满色彩鲜艳嘅鱼生,有三文鱼、鲷鱼、三文鱼籽、蟹籽。。。好滋味😋😋😋 酱油烧长芋配紫菜$48经酱油烧过嘅长芋(日本淮山),好特别👍长芋切成薄片,洒上少许酱油及麻油,味道清淡得嚟又有酱油香,口感像马蹄般爽口,有益又好味嘅小食😍 鲑三味$58(三文鱼腩、灸烧三文鱼、辣三文鱼军舰)三文鱼腩肥美,辣三文鱼惹味,各具特色😅 香辣葱吞拿鱼腩生菜包$88因为系吞拿鱼腩蓉,所以好肥美,混左香葱,又有少少辣,味道有惊喜,全晚我最喜欢的一道菜🤩 火灸三文鱼芝士卷$68大大旧嘅烧三文鱼铺喺饭卷上,薄薄嘅饭卷住青瓜同芝士,食落去会冇咁腻👍 原条穴子寿司 $58穴子即系海鳗,原条上视觉真系好正😅海鳗比鳗鱼薄身,但是鱼味比较鲜甜,配上鳗鱼汁,更加味美😍 火灸左口鱼边寿司$22火灸左嘅左口鱼,鱼油更丰腴,入口满满鱼油香,正👍 海胆熔岩饼$68喺Menu见到,好有趣又特别😅原来系墨鱼汁整成的墨鱼胶,包住海胆酱,
吞拿鱼蓉薄饼$58
吞拿鱼蓉好新鲜,唧少少柠檬汁,更突显鲜味👍
薄饼系米饼,好香脆😍
鮨千寿海鲜沙律$98
酱油烧长芋配紫菜$48
鲑三味$58(三文鱼腩、灸烧三文鱼、辣三文鱼军舰)
三文鱼腩肥美,辣三文鱼惹味,各具特色😅
香辣葱吞拿鱼腩生菜包$88
火灸三文鱼芝士卷$68
原条穴子寿司 $58
穴子即系海鳗,原条上视觉真系好正😅
海鳗比鳗鱼薄身,但是鱼味比较鲜甜,配上鳗鱼汁,更加味美😍
火灸左口鱼边寿司$22
火灸左嘅左口鱼,鱼油更丰腴,入口满满鱼油香,正👍
海胆熔岩饼$68
喺Menu见到,好有趣又特别😅
原来系墨鱼汁整成的墨鱼胶,包住海胆酱,切开会流心,好有创意👍
墨鱼胶爽口弹牙,值得一试😋😋😋
红豆年糕烧$38
最后紧系食小小甜品,满足埋另一个胃啦😅
年糕烟烟韧韧,有米香,配点红豆蓉,呢个配搭吾错👍