2013-01-27 111 浏览
有免费的电影换证票在康怡戏院,于是决定晚餐在太古解决,时间尚早,每间食店都无乜人气。选了大户屋,不用等就有位,服务员态度还好,虽然他们都只是自说自话,但至少落单时有少许表情。定食由七十至百几蚊,都几多选择。鲭鱼餐~份量都几大,鱼好juicy,不过盐落得唔平均,有啲咸有啲又无味,有点失色。萝卜蓉好“辣”好水,试左一口就无掂过了。面豉汤好正,浓味又够热,仲有唔少配料。仲有一碗凉伴海带同一啲吃唔出系咩嘅野,个样有啲似茶叶?海带咸咸地好爽口,个啲茶叶嘅物体就甜嘅,我唔like。白饭系真嘅日本米,好绵好有饭香,仲可以添饭一碗,正。 吉列鸡扒餐~好大块鸡扒,啱啱炸起好热好脆口,鸡肉嫩口,加埋梅酱好好味。配菜嘅青瓜蕃茄同椰菜丝有啲干,似乎系一早预备好。下面嘅饭好大碗,一样系好绵好味,其实就咁样已经够饱。餐本身可以跟冻荞麦面或暖荞麦面,是晚选了冷的。面本身软硬适中,好有荞麦香,精髓在冷面豉油中,好纯嘅豉油加埋生葱芥末好好味,简直想攞黎捞埋饭。 一个人食似乎太大份,食唔哂浪费左。

定食由七十至百几蚊,都几多选择。

一个人食似乎太大份,食唔哂浪费左。
2013-01-22