2022-01-05
公司附近好多高质中菜,依一日打算试下依间系Openrice好多好评但又咁啱未试过嘅餐厅。同行友人到咗先,餐厅安排咗角落头位,但一坐低除口罩已经一大朕噏味⋯唔知系因为空气唔流通定系点,平时都会觉得唔聚材,更何况最近第五波hom hom声来紧,会更加担心卫生情况。本身都打算由佢,但一望啲酒柜,竟然有蜘蛛网!决定叫佢安排调个位,坐番出少少,系好似感觉好啲,但因为都系坐喺酒柜附近都系见到蜘蛛网🥲我地叫左一个4人餐同几样小食,老实讲价钱都正正常常,铜锣湾利园依一带价钱都系咁上下。值得一赞嘅系脆皮麻辣烧卖真系几好食,不过个人觉得佢真系更加适合喺街边啲小食店出现。另外野菌烧汁牛柳粒炒得好好,啲牛好嫩,味道都几好。依两样叫做加番少少分🥲其他菜式极度中规中矩,好好食就一定唔系架喇,但你话佢好难食又唔系,总之依个价钱系附近会食到更加好食嘅中菜咁啰。去到甜品个part,哇个二锅头蛋散,我都未见过可以成张枱嘅人食左一啖就皱晒眉头摆番低,佢有一种好奇怪嘅味,可能系expect左有酒味,但佢嘅酒味相信喺整嘅过程中已经蒸发哂,只有一朕好似桂花糖,但又唔exactly系桂花糖嘅味,有强烈嘅期望落差。然后个宫庭玉玺应该
然后个宫庭玉玺应该系红枣糕,大家comment都各有唔同,有人可能唔中意红枣味所以就觉得唔好食,但都有人话佢正正常常。
其实我第一次系度写食评,因为佢实在有样嘢太fail。当日已经觉得服务唔太好,例如你会明显感觉到佢会明明帮我地枱斟紧茶,因为我坐喺枱嘅另一边,我个杯明明空左,佢会选择扮睇唔到唔斟🥲咁当然好小事,我可以自己来,但都会觉得有啲感觉差。
另外系收钱方面。我地一行6人,佢竟然收左我地26个茶位,当日成班人食系无人好仔细check单,但岩岩睇番见到茶位费总数系5百几嘅时候真系好震惊,会唔会错得太离谱?
真心同栋好多餐厅,附近都好多好食嘅中菜,佢overall令我觉得完全唔会再食,或者如有有人想试嘅话,我会建议你无谓,如果你真系好想试下嘅话,我会希望你用平常心,唔好比太大期望就唔会失望🥲🥲🥲