2019-03-08 93 浏览
都好一排冇食中菜,今次同朋友两个拣咗间中菜餐厅。因为我哋喺旺角行街,行到嚟太子决定试下呢间位于花园街礼贤大厦地舖既有囍。我同朋友之前都未试过。餐厅嘅空间都几大,座位几宽敞,喺平日晚上嚟到都full full地,不过啱啱好有位可以入座。见到个餐牌食物款式都几多,有套餐、有散叫嘅火锅、煲仔菜、蔬菜、粥粉面饭、海鲜等等。笼仔蒜蓉开边虾蒸糯米饭 (⭐⭐⭐⭐⭐)卖相都几特别,用荷叶载住,上面有糯米饭垫底,再加几多只虾,开晒边容易剥壳,系值得推介嘅一味菜。188蚊,系今餐最贵嘅一道菜,不过觉得都几抵食,尤其啲虾好新鲜。蒜蓉唐生菜  (⭐⭐⭐⭐⭐)因为想食得健康啲,所以加啲蔬菜。唐生菜唔算非常油腻,蒜蓉味从蔬菜散发出嚟,非常香口。除咗蒜蓉之外,仲可以拣其他煮法,例如上汤、马拉盏、清炒、椒丝腐乳、面酱,都几有弹性。香煎蚝仔饼 (⭐⭐⭐⭐💢)蚝仔饼可以话系潮州菜馆必食,估唔到呢度都有得食。比较热气,但我同朋友都好喜欢,所以照点。炸粉冇盖过蚝仔嘅味道,原来食落都几大份,最终都食唔晒。七味脆豆腐  (⭐⭐⭐⭐⭐)又一热气之选,但系啱啱整起嘅脆豆腐,真系一流。外皮热辣辣,最正嘅系有啲盐点缀。豆腐每件细细粒,唔
都好一排冇食中菜,今次同朋友两个拣咗间中菜餐厅。因为我哋喺旺角行街,行到嚟太子决定试下呢间位于花园街礼贤大厦地舖有囍。我同朋友之前都未试过。

笼仔蒜蓉开边虾蒸糯米饭 (⭐⭐⭐⭐⭐)
笼仔蒜蓉开边虾蒸糯米饭

蒜蓉唐生菜  (⭐⭐⭐⭐⭐)
蒜蓉唐生菜

香煎蚝仔饼 (⭐⭐⭐⭐💢)
香煎蚝饼

七味脆豆腐  (⭐⭐⭐⭐⭐)
又一热气之选,但系啱啱整起嘅脆豆腐,真系一流。外皮热辣辣,最正嘅系有啲盐点缀。豆腐每件细细粒,唔会惊一下子食到好饱肚,几岩胃口细啲既人。
七味脆豆腐

食咁多热气嘢,最啱啤啤佢。同朋友share咗一支青岛啤酒,超有feel。最后埋单平均每个人200蚊到。由于叫咗都几多嘢食,算系价钱合理。
青岛啤酒

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
有囍
花园街232-242号礼贤大厦地下K-M舖