2008-12-09
(有图) Itamae Kappo Hayashi 板前割煮, 吸油纸的启示!http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=31617金融海㴋荷包缩水但系想食正宗日本菜? 避开夜晚时段, 日头去食啦! 继续试下铜锣湾钻石大厦既日本野! 接近晏奏两点, 好几间日本食店都落场, 黎到呢间 "板前割煮", 好唔好食, 又睇落去?板前割煮地址: 火铜锣湾轩尼诗道525号恒和钻石大厦18楼由于已经接近晏奏落场时候, 人客好疏落, 只有几枱日本人呢! 而 menu 上既选择, 例如拖罗饭, 炸豚肉都系无哂...menu 上令我有兴趣既只剩低杂锦天妇罗 set!渍物、沙律、御饭、味噌汤同天妇罗: 一口气上, 第一眼只睇个饭, 因为 lunch 食饭, 味道固然系重要, 不过饱唔饱都要谂啊! 你知啦, 经济唔好, 最紧要有啖饭暖肚啊! 呜哇...杂锦天妇罗 (鱿鱼、青椒、虾、鎗鱼同莲藕): 自己好怕熟既鱼, 因为怕腥, 不过呢个鎗鱼无咩野 woh, 炸完一 d 都无话干身同 "鞋十十"; 食到最后一件虾, 望望吸油纸, d 油少得离奇, 虽
板前割煮地址: 火铜锣湾轩尼诗道525号恒和钻石大厦18楼
杂锦天妇罗 (鱿鱼、青椒、虾、鎗鱼同莲藕): 自己好怕熟既鱼, 因为怕腥, 不过呢个鎗鱼无咩野 woh, 炸完一 d 都无话干身同 "鞋十十"; 食到最后一件虾, 望望吸油纸, d 油少得离奇, 虽然炸粉外层唔系好脆, 不过 fing 水功夫很好, 炸得薄而一 d 都唔油腻先系最厉害 , 只虾连壳食埋! 不过个人钟意"扎实"既天妇罗口感多 d!
雪糕蓝莓果涷: 明显个果涷系落左酒, 唔尝酒既我 "打咩打咩"!
埋单百二。落楼下扫几串烧卖加盒维他奶顶顶肚! hohoho...
环境: 3(整洁, 齐整, 简单, 间格多私人空间!)
卫生: 3.5(眼看见的非常清洁)
服务: 3(待应礼貌友善)
设计: 3(虽然日本食店既 menu 多数系文字, 不过个 lunch set menu 就真系不济, 一张粉红色纸成排字, 有 d 压迫感, 睇左好耐! 野食摆位正常!)
味道: 2.5(味道唔太合自己心意 )
价钱: 2.5(呢个 Lunch set 价钱可以选择同座其他日本食店)
最终评分: (2.5) 或者如 "板前割煮" 意思所讲, 系师傅0系你面前切食物再煮比你食, 如果睇到料理人为你而煮, 或者食到店内最首本野食, 味道同气氛会有唔同感觉呢!