2024-09-27
港式大排档的小炒真系唔可以错过,呢间系室内既大排档更有玩味又有feel, 装修设计都相当花心思!首先,红烧脆皮乳鸽配虾片,呢道菜无论系色香味都好吸引。乳鸽外皮金黄脆口,咬落去果阵,肉质鲜嫩,带有浓郁嘅酱油香气,搭配脆脆嘅虾片,口感层次非常丰富,越食越想食,停唔到。黑椒牛仔骨煲用咗黑椒调味味道好浓郁。牛仔骨煲得啱啱好,肉质软滑,咬落去冇咩阻力,黑椒嘅香味同微微嘅辣味好好地衬托出肉嘅鲜味。惹味之选!蒜蓉粉丝蒸扇贝就要衬热食啦~扇贝用蒜蓉蒸至刚刚好,粉丝吸咗扇贝嘅鲜味,口感滑溜,蒜香味四溢,食落去可以话系一种享受。带子位到裙边位都够鲜味。最后就系豉油王炒面,呢道菜简单但好有魅力。炒面金黄滑溜,豉油味浓,配上各种蔬菜同埋鱿鱼,味道丰富,唔会觉得单调。每一口都带住酱油嘅香气,面条又有嚼头,真系好开胃。呢几道菜不单止味道出色,仲有好丰富嘅口感,