2023-06-03 37 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧依家位于上环嘅铃 · 鮨刃,装修上面别有风格,吧枱上面沾满水晶灯,另外一个走廊呢都系全部墨绿色嘅水晶,绝对系一个打卡位,我哋拣咗Sakaki omakase dinner $1580,未食已经觉得好吸引呀😂🥗先付煮南瓜配红椒丝、汁煮鱼和水云醋蟹肉🐟季节刺身五品用黑色半圆形嘅碟子右边放住右口鱼薄切,鱼肉卷包里住少少姜花和酸汁啫喱,淡淡嘅鲜味慢慢散发出来,另一边有生既北寄贝配搭青柠汁,肉质更加鲜甜爽脆长崎县华涟生蚝彩紫色粉色贝壳形碟放上已经拆咗肉嘅生蚝加入了点酸汁和葱花,金属味比较淡,肉质比较肥厚结实三点刺身有一个正方形石碟送上,分别有深海池鱼,太刀鱼,北海道银鳕鱼。深海池鱼就比较容易食到,我自己亦都几钟意,比起油甘鱼系少咗啲腥味,夏天呢就比较啱食太刀鱼,表面烧香再加入少少面豉酱,富有油脂香味。北海道银鳕鱼表面都有少少炙烧,都系白身鱼嘅一种,肉质细嫩!轻炙烧大拖罗一道餐厅嘅特别菜式,而且佢哋用特别嘅方法去配搭,大拖罗炙烧表面,上面加上黑鱼子同金箔,配搭芥末忌廉同埋最中饼一齐食🥣吸物系一个比较鲜甜嘅清汤,比较特别嘅系我第一次食到莼菜,莼菜可以

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

🥗先付
煮南瓜配红椒丝、汁煮鱼和水云醋蟹肉

🐟季节刺身五品

用黑色半圆形嘅碟子右边放住右口鱼薄切

长崎县华涟生蚝

轻炙烧大拖罗

🥣吸物
系一个比较鲜甜嘅清汤,比较特别嘅系我第一次食到莼菜,莼菜可以见到系汤入边呢系一个个叉形,外面有层透明嘅寒天胶状物,但系食落去系好脆,非常特别!

🥩熟食
鹿儿岛A4和牛
和牛粒配搭脆蒜片

🍣寿司十贯

伊佐木
加上紫菜酱味道鲜甜弹牙

北海道帆立贝
帆立贝肥美肉厚实且口感滑身,咸味来自竹炭盐

剥皮鱼
剥皮鱼我都系第一次,通常呢啲人净系食肝,但系呢今次呢系食刺身配搭鱼肝,鱼肉本身个味道系比较清新清甜

粒贝
其实个口感象拔蚌,但系非常爽脆而且好鲜甜

地金目鲷
油脂丰富

缟虾
非常鲜甜有弹性,系唔算多见到嘅虾刺身,可以见到虾肉表面有好清晰嘅红色纹路

中拖罗
虽然成日都食到但系我都好钟意食

目光鱼
虽然系白身鱼嘅一种但系油脂非常丰富,鱼肉鲜嫩

赤海胆
点少得海胆,