2020-05-31
冇得去旅行,但又好挂住台湾嘢食,就去咗楼下嘅呢间台式餐厅食饭😇店舖采用开放式设计,可以自己揾位,同朋友闲谈之下,好快就有嘢食🤤盐酥鸡扒便当~原来盐酥鸡扒净系夜晚先有,外皮炸得够香脆,调味粉份量适中,咬落去有两种层次,既食到香脆嘅外皮,亦食到内里嫩滑的肉质,肉汁亦够丰富,食落不干身~配菜亦十分丰富,有卤肉可以配饭食,亦有糖心蛋及菜,汤品有虫草花鸡汤,味道香浓,却没有平时鸡汤般油腻🤤台式排骨便当~好挂住台湾嘅排骨,估唔到呢度嘅排骨煎得几好食,富油香,咬落亦不干身,反而带有筋位咬落几爽口,分量亦够多🤤配菜亦有卤肉,糖心蛋,菜及虫草花鸡汤,非常足料🤤炸甜不辣~好挂住台湾夜市的炸甜不辣,估唔到呢度食到嘅味道同台湾食到嘅有几分相似,啱啱炸起热辣辣,食落口又不会太油腻,反而食到香浓嘅鱼味,少少鲜甜,肉质软滑,忍唔住食多咗几旧🤤油菜~食咗咁多肉点可以冇碟菜中和下,油菜配合卤肉味道不会太寡,而卤肉嘅汁亦可以做少少调味,味道不错~胚芽奶茶~平时饮开嘅台式奶茶都系冻饮,今次就试吓热饮嘅胚芽奶茶,打开见到粒粒胚芽,食落亦非常有质感,配合热嘅奶茶味道几夹~台式奶茶~估唔到热饮嘅台式奶茶口感比冻饮嘅更幼滑,甜度控
盐酥鸡扒便当~
油菜
胚芽奶茶~
胚芽奶茶
台式奶茶~
估唔到热饮嘅台式奶茶口感比冻饮嘅更幼滑,甜度控制亦十分好,比外面嘅台式奶茶甜度稍为低少少,适合香港人嘅口味多啲🤤
台式奶茶
仙草3号~
点可以少得甜品,仙草加入红豆,芋泥及芋圆,画面十分丰富,味道亦十分惊喜,仙草有透心凉嘅感觉,配合红豆味道较为清甜,而且加入近期比较流行嘅芋圆,质感增添了多一份烟韧的感觉,而且芋泥亦够绵密,食落味道不错~
仙草3号