2019-03-02
今日去朋友新居house warming, 啱啱搬黎土瓜湾嘅佢已经识得四围揾食, 话附近有间拉面🍜佢有coupon买一送一🤪. 去到排左一阵, 经过Bar枱, Bar枱正正系Open Kitchen, 我地上几级楼梯, 系别有洞天的, 甚有日式高级餐厅feel.>金鹤. 鸡白汤拉面 (HKD98)由于见到几乎每枱都食鸡白汤拉面🍜, 我地叫左两个一样的, 原价系HKD98即系HKD49一碗啦, 超抵食. 别以为买一送一就必然系hea整, 两碗拉面🍜由卖相至味道都一丝不苟, 首先同menu一模一样, serve提提我地面头挺起嘅炸牛蒡要趁脆口吃, 而两件鸡肉则系冻食. 原条炸牛蒡脆卜卜似食薯片, 一下吸收劲多纤维呢! 两件白鸡肉经过慢煮, 系意想不到嘅嫩滑多汁, 个人认为汤底才是亮点, 浓滑而不稠嘅鸡汤, 口感有点似发过嘅忌廉咁, 唔会油淋淋之余仲好丰富collagen呢, 平时我喜欢面质较soft嘅拉面, 估唔到粗身啲嘅拉面口感味道都咁正! >活烧蒲烧鳗鱼饭 (HKD198)大食仔拣左鳗鱼饭, 等左三个字左右, 一打开鳗鱼饭个盒盖大家不禁”哗”左一声🤩. 点解...件烧鳗
金鹤•鸡白汤拉面
金鹤. 鸡白汤拉面 (HKD98)
活烧蒲烧鳗鱼饭
鳗鱼清汤
活烧蒲烧鳗鱼饭 (HKD198)
大食仔拣左鳗鱼饭, 等左三个字左右, 一打开鳗鱼饭个盒盖大家不禁”哗”左一声🤩. 点解...件烧鳗鱼可以肥美成咁?佢even厚身过menu张相. 第一啖, 好惊喜, 活烧同整熟左先烧系高下立见, 涂满酱油烧得非常均匀, 口感极细嫩, 皮都有𡁻口. 平时食开鳗鱼饭总觉得饭底好似好多咁, 但li个系相反🤣, 事关件鳗鱼实在太•肥•厚! 烧汁实在太•美•味. 我地一致认为佢性价比超越左成田嘅川丰. 同埋价钱围返yen计, 真心抵食.
不得不提嘅洗手间🚾
忍唔住....要讲下佢嘅洗手间-完全打破左一般食店洗手间嘅形象!!! 首先佢有分男女(好多都系男女同一格的!), 入到去, 好Spacious好luxurious, 有冷气恒温, 所有设备都系超干净brand new的, 贴心地有牙线, 女仕用品, 牙膏牙刷, 杯提供, 仲有电视📺..照顾得实在太周到了!
Remark: 强烈建议如果想食鳗鱼饭, 可以打去留条鳗鱼先.