2018-11-08
金田家最近喺荃湾开咗新铺,一直都未试过,难得有朋友嚟荃湾接我放工,一于带佢去金田家试一试啦!一入去就见到好多位置宣传自己系九州拉面, 而且仲有半开放式厨房可以畀客人亲自睇到师父点样去制作拉面,果然系九州第一拉面!虽然见到金田家最近feature蕃茄汤拉面,但系我同朋友都唔系好钟情于蕃茄汤,所以决定都系拣返猪骨汤~餐前小食点完嘢食之后试完即刻送上一人一份嘅餐前小食,好有韩烧嘅感觉!小食总共有三格,一格系平时见到嘅中华沙律,一格系 应该系传统嘅九州腌菜,有腐皮、菇菌同萝卜等等。第三个系应该系日本嘅传统小食,系大粒嘅类似蚕豆嘅渍腌豆,咬落去好似食紧大粒红豆,甜甜地几好食🔎柚子辛口拉面 $98我就要做个柚子辛拉面,试一试佢呢个咁特别嘅口味。上菜后第一件事当然要试下汤底,果然不出所料系好香好浓缩嘅猪骨汤味,但一啲都唔油腻!加上仲有轻微嘅 辣喺入面,感觉好夹!除此之外比较惊喜嘅系佢啲粒粒配菜,冇食错应该系腌过嘅调味洋葱碎,一啲都唔辣,反而甜甜地。拉面面质都好爽口,不过叉烧就略嫌有少少过火。我仲追加咗白饭同埋黑豚叉烧,黑豚叉烧就比较嫩口,而且猪肉味十足,值得一食!🔎浓味豚骨拉面
餐前小食
🔎柚子辛口拉面 $98
🔎浓味豚骨拉面 $78
朋友要咗落浓味豚骨拉面,汤底比柚子浓郁,但同样唔算油腻,仲好香猪骨汤嘅味道!同场加映拉面必备加咗糖心蛋,真系同心,爱蛋人士可以encall~
🍽7/10
🔍 金田家