2018-11-29
一间有特别主题嘅西餐厅通常会令人先入为主,总觉得重点放咗系装饰多于食物本身,不过今晚食呢间就令我改观。餐厅布置到探险寻宝feel咁样,未入门口就已经见到一堆变装道具。入到去反而觉得似一间高级有格调嘅西餐厅,放晒蜡烛,又有划分酒吧位置,可以斋饮酒都得,气氛不错~设计到好似寻宝地图嘅menu,食物种类唔算多,不过都足以令我选择困难。即刻问店员有咩推介,然后就嗌晒招牌菜就实冇死!茴香焗海虾沙律 $98虾有一阵特别嘅香气,我谂就系茴香,沙律伴酸橄榄呢个配搭好开胃~马赛渔夫汤 $138系一种传统嘅海鲜汤,用大量海鲜去煲,个汤饮落好鲜甜,集合各种海鲜嘅精华,汤料有蚬、青口、鱼肉、虾同蔬菜,好丰盛!法国黄鸡胸 $198黄鸡胸用咗慢煮嘅方法去处理,可以煮出更鲜嫩嘅鸡胸。肉质冇我想像中咁嫩,始终鸡胸呢个部位系好难煮到好似鸡脾咁嫩,但已经一般鸡胸好食,不过不失。反而我觉得配菜好有心思,系薯蓉配一种我都未食过嘅瓜,口感脆脆地有啲似萝卜,我几钟意~西班牙羊颈肉拼法国羊肉肠 $278朋友系劲钟意食羊,而呢个羊颈肉同羊肉肠佢大赞~一切开可以见到系五成熟左右,非常之juicy而且肉嫩不过我更爱羊肉肠嘅肉香,带点腊肉
茴香焗海虾沙律 $98
马赛渔夫汤 $138
法国黄鸡胸 $198
黄鸡胸用咗慢煮嘅方法去处理,可以煮出更鲜嫩嘅鸡胸。
西班牙羊颈肉拼法国羊肉肠 $278
朋友系劲钟意食羊,而呢个羊颈肉同羊肉肠佢大赞~
一切开可以见到系五成熟左右,非常之juicy而且肉嫩
不过我更爱羊肉肠嘅肉香,带点腊肉嘅甘香,越嚼越有味~
整体黎讲,菜式无论系色香味都可见心思,而且份量十足,环境更加系冇得弹,实在系唔错嘅西餐之选!