2019-06-25
The Steak House🥩 属于米之莲一星扒房,开得系国际名牌酒店之一洲际,净系听个地点就说明一切,不作解释😎服务员安排左我地坐梳化位,坐好之后就送上餐牌续一为我地作介绍 (个餐牌打开仲识发光🤩因为有LED,方便大家系一个浪漫既气氛下睇清楚,令人印象非常深刻)点好食物,另一服务员送上前菜,自家制既面包同薯片。特别喜欢佢既芝士条,香浓既芝士味,绝对系芝士爱好者既必食推介。食完前菜,服务员先送上一系列既盐,再续一介绍,净系盐都有依个排场,有粗身,幼身,白色,粉红色,大开眼界!接下来系拣刀,服务员又捧住10几把刀介绍,分别来自唔同国家的,有大有细,有重有轻,大家按照自己喜好拣就ok🤗📢终于到食物出场喇 👏👏🦀Crab cake ,满满的蟹肉,蟹味非常浓,配他他酱可中和味道,唔会油腻!🥩Spanish beef - 70days dry-aged ox tenderloin 6oz ,西班牙牛仔十分嫩口,外脆内软,肉汁完全保留系入面,又juicy又有牛味,超班👍🇯🇵Japanese A5 Hida Wagyu 6oz,入口即溶,好似唔洗咬一样,和牛既肉汁更加出众同浓烈,就算吞左落肚,阵牛
📢终于到食物出场喇 👏👏
🇯🇵Japanese A5 Hida Wagyu 6oz,入口即溶,好似唔洗咬一样,和牛既肉汁更加出众同浓烈,就算吞左落肚,阵牛味都仍然留左系个口腔入面,超晒班👍👍
加配左几款side dish: garlic portobello mushroom, grilled asparagus, French fries with truffle oil.....特别推介系黑松露薯条🍟,真系香气扑鼻,停唔到口🤤
由于食得太饱,无留肚食甜品,下次又有藉口再黎喇😂