2021-11-08 1069 浏览
因为朋友太太同我太座生日日期只系相差7天,所以一早约定今晚一齐庆祝,朋友介绍呢度私房法国菜唔错,所以决定一试✌️餐厅喺一间商厦23楼,地方不算大但装修雅致舒服,今晚只有我哋4人所以变相包场,坐喺窗边望到外边夜晚街景,都觉得几舒服👍今晚套餐有三个选择,而家前菜、汤、主菜甜品等都有好多选择,我哋决定食四道菜晚餐,每样拣啲咁就可以同老婆试多几款菜式😂老板 好 nice,佢先准备好多款面包上枱,仲特别加多每人一份法国鹅肝酱点面包食,所以叫我地前菜唔使拣鹅肝酱配多士,咁咪差唔多送多半份前菜俾我地😂 。面包好软身好香,配鹅肝酱或者芝士牛油黎食非常好味😋前菜我哋分别选择咗「阿根廷红虾配带子」及「松露炒蛋配西班牙火腿」,虾同带子都好鲜味,配埋沙律菜同热情果汁食,几醒胃嘅;至于个松露炒蛋都非常香滑,西班牙火腿亦好惹味😋「龙虾汤」同「杂菌汤」都系每款一个,两款味道中规中矩,虽然冇乜大惊喜但仍可以接受主菜我哋拣左「法式焗油封鸭髀」及「焗澳洲羊架」,呢两个主菜做得非常好味,特别系个法式焗鸭髀,皮焗到松化而肉又多汁,而羊架亦都焗到恰到好处,再加上佢嘅配菜有茄子、蕃茄及薯蓉,捞埋啲酱汁真系好夹好满足老板 话甜品

阿根廷红虾、带子配热情果牛油汁
松露炒蛋配西班牙火腿

龙虾汤
杂菌汤

法式焗油封鸭髀
焗澳洲羊架

老板 话甜品我哋唔使拣,因为佢会帮我地准备,最后原来佢用「法式糖霜」同「冻朱古力」拼左个拼盘出嚟写上生日字句俾我太太,非常细心抵赞,个法式糖霜做得好掂,如果大家有食过麦提莎朱古力,法式糖霜个口感就类此麦提莎果只感觉😄
法式糖霜配鲜果➕冻朱古力饼配雪糕

今晚大家都食得好满意好开心,其实要食一餐开心嘅饭,想得到一个满意效果,系要有综合因素配合先可得到,包括「餐厅环境、服务者态度、食物质素、好朋友/家人」等,真系缺一不可,今晚大家慢慢食、倾下计,饮左一支香槟一支红酒,好快就过左两三个钟,btw 老板 呢度仲免我哋 corkage ,多谢晒🙏
2021-11-07
庆祝纪念