2017-03-15 389 浏览
放工黎左食饺子,晚饭时段都几多人,等左一阵有位,原来店内很大,内边仲有一个房间有几张长枱。坐低睇下餐牌,劲多款饺子云吞,有好几样野都想食,一口气叫哂佢先。落完单,店员见我地生面口,解释下佢地啲自家出品,枱上两种辣酱都系自家制嘅,一种食云吞用,一种食饺子用,两种都很香,唔算好辣,贪心地落了很多。枱上仲有呢个腌萝卜任食,同样系自家制,店员话用糖同白醋浸嘅,无添加,而加好少有㗎啦,钟意食仲有得卖走添试几粒先,好爽口好开胃,坚酸,食多几粒后又觉得无咁酸嘞,仲几好味㖞。黄金原味皮蛋($25)点解有黄色皮蛋嘅?黄色又几得意㖞,但好似同普通皮蛋味道上无乜分别,最正系个辣椒油,捞住皮蛋食劲惹味。至尊松茸猪肉饺($65)见餐牌上写话系养生饺子黎,咁少见一于试下呢个招牌货,唔点任何酱料食下佢嘅原味先,真系有菌味嘅清香,馅料很juicy,好味!不过65蚊八只有点少贵,好彩佢有个状元汤送,感觉抵返芫荽猪肉饺($38)馅料猪肉多过芫荽,个人觉得可以再重啲芫荽味,啖啖肉几正。松茸腐皮卷($30)再叫埋呢样招牌野,呢个菌味更浓郁,咬落去全部都系菇好正香煎软心芝士饺($48)芝士控要叫了!入面啲芝士馅做到拉丝效果,一
黄金原味皮蛋($25)

至尊松茸猪肉饺($65)

芫荽猪肉饺($38)

馅料猪肉多过芫荽,个人觉得可以再重啲芫荽味,啖啖肉几正。
松茸腐皮卷($30)

再叫埋呢样招牌野,呢个菌味更浓郁,咬落去全部都系菇好正
香煎软心芝士饺($48)

芝士控要叫了!入面啲芝士馅做到拉丝效果,一定要衬热食,软绵绵芝士馅加上煎得香脆的外皮太正了
中山金咤蒸饺子($35)

个样好似老鼠仔
一笼三只肥嘟嘟。
馅料系浓浓的南乳同猪肉粒,超热劲烫嘴,小心食呀~
状元九鼎汤

叫松茸饺有汤送,热辣辣无味精的汤水,清甜好饮,好有家的味道。

叫得太多好饱,暖笠笠大满足
2017-03-07