2017-10-19
其实成日都出街食食食食食,样样都多油多盐又少菜,个肠胃都真系好攰。加上一个年轻貌美的少女,一定要keep 住副好身材🏃🏻♀️So⋯⋯Today is GREEN DAY❗️❗️❗️To be honest,旺角区虽然多好野食,但是岩我口味的来来去去都系个两间🤦🏻♀️你知啦,人人都有种习惯性,每间喜欢的餐厅,来来去去又只会点某几种菜式,其实⋯其实真系有啲闷嫁🙈本来今次都系闷闷地食返三楼的个间素食,点知行行下,俾我系同一条街上发现有间住家感觉的素菜小店,就拿拿声入去试下先 ( 心声:明明系见到店名有豆腐花👉🏻👈🏻自己想食埋个甜品啫👀 )小店主打所有食品自家手作,无色素及化学添加💯之前系某素食名店食过猴头菇素扒,一直都念念不忘,见到小店有猴头茹饭,一定要试啦❤️系店员姐姐的游说下,我地每人加左$10,转左红米饭🍚先讲讲要加钱的饭先- 大家一睇个样都知,小店系行中式碟头饭模式,饭➡️𩠌➡️浆汁。因此,啲饭吸收晒啲浆汁,其实食咪米都不太大分别,而且配汁食,都系白饭好味啲👉🏻👈🏻下次可以食返白饭🍚🍚🍚猴头菇外型不变,只系简简单单切开,然后炆煮。再配上必定系自家制的蕃茄汁,简单却美味,就好像妈咪煮的饭菜👩🏻🍳
小店主打所有食品自家手作,无色素及化学添加💯
系店员姐姐的游说下,我地每人加左$10,转左红米饭🍚
题外话:猴头菇好受欢迎,我一下单,某外一桌的情侣想点也没有了👅
男朋友系一个大闷蛋,无论真肉定假肉,鳗鱼系首选🤦🏻♀️
里个鳗鱼应该是用豆干制成,质地同口感都很神似👍🏻店员姐姐重送左啲原味豆花俾我地拌饭😝
跟餐可以叫豆浆或者柠檬汁系列🍋
姐姐又推介daily special - 薏米柠檬水👍🏻清热解暑🔥
友人话:两个人👫👫两碟饭🥘🥘好像好可怜噢,叫多个小食先⋯
甜酸斋- 老老实实,我非常小食,原因系多数的店家都做得太酸。但是里到的酸斋,甜酸比例处理得好好,我都忍唔住食左两三件😊😊
两个人埋单$150,旺角区的晚餐,已经很便宜了❗️