2021-10-13
由湾仔行去铜锣湾时路过呢间cafe几次,佢啲食物同饮品用武林招式或地名命名,非常搞笑,店内桌椅都系木造,咖啡名以用轴列出,配合返个店名,初初以为佢都系玩gimmick,纯碎支持下良心小店,点知咖啡食物都同个名一样有啲功架,而且价钱合理,可以encore,佢地仲系宠物友善餐厅。 🍽黄金坚壁 Golden Open Toastie ($95)睇个名估唔估到系西多士呢?两块吐司沾上蛋液后煎至金黄色,车打芝士铺喺吐司面呈半溶状态,再放上煎烟肉同有脆焦糖面嘅熟香蕉,落埋蜜糖咸咸甜甜又几夹,另配黑醋沙律菜解腻。不过用原块车打芝士会抢去蛋香,份量可以调节下。🍽草上飞 Portobello Pesto Spaghetti ($82)自家制青酱好香浓又creamy,带蒜香及混合左洋葱粒同蕃茄粒,大啡菇厚身多汁,呢个配搭望落好寡但食落又唔觉,好食。☕️六脉神剑 Flat White ($40 +$5 Oat Milk)咖啡豆可以拣Brazil (Nutty) 或 Ethiopia (Fruity),店员见我拣燕麦奶建议我拣Brazil,不过我平时都钟意饮Ethiopia嘅豆就无转,出到黎都无咩问题,带花香
咖啡豆可以拣Brazil (Nutty) 或 Ethiopia (Fruity),店员见我拣燕麦奶建议我拣Brazil,不过我平时都钟意饮Ethiopia嘅豆就无转,出到黎都无咩问题,带花香同莓果味。
☕️一阳指Latte ($40)
朋友偏好nutty风味,话咖啡带可可香,口感顺滑,唔错。
餐牌: