2010-08-13
见到openrice介绍,所以谂住带屋企人黎试下,点知系冇得订位。 因为老人家排队比较辛苦,所以我地就择日早少少黎过。当晚我地19:25到,人齐先比位,20:45交枱,不过当我地20:30还枱时门口系冇人等位既...环境:装修简洁光猛。走廊同坐位就好狭窄,枱櫈好细张,我地身材有返咁上下既人真系坐得唔系好舒服。妈妈连手袋都冇位挤。其实张枱连我地叫既食物都唔够位放。服务:1) 人手不足,我地等左成十分钟,训完举手先有人帮我地落单,重要一个推一个好似唔想做咁。2) 笑容欠奉,态度非常麻麻,同母餐厅"利苑酒家"真系差天共地。卫生:1) 食得出好多食物系预先做好,上枱前叮返热比客人食。虽然唔知预制既食物系点放置,不过心理上已经觉得唔卫生。如果黎餐厅都要食返叮过既食物,我不如买返屋企食算数啦。2) 执枱时会喺客人面前张食物倒黎倒去... 唔知重以为自己去左茶餐厅添 3) 好奇怪:有湿巾冇干巾。味道:冇错,上食物既速度好快,不过唔够新鲜热辣 豆浆:$12;够涷够甜,爸爸话正。 清心圆肉雪梨茶:$14;好多料,食哂会好饱;味道唔够甜而且带苦,唔啱我。 鸡丝粉皮:$42;虽然食评们都话唔系咁得,不过个人
服务:
卫生:
3) 好奇怪:有湿巾冇干巾。
味道:冇错,上食物既速度好快,不过唔够新鲜热辣
豆浆:$12;够涷够甜,爸爸话正。
鸡丝粉皮:$42;虽然食评们都话唔系咁得,不过个人本身好钟意依味𩠌,所以好想自己亲自试下。 希望唔系好大,失望系预左既:鸡丝同粉皮都好干,所以连酱入口时觉得特别黐口。粉皮口感较靱,鸡丝就好嚡。唔点。
香芧烤猪仔腿骨:$98;一款openrice同食评们推介既食物,19:30落单居然已经卖哂,重要冇得预订,真系好唔开心。
梨山酱汁骨煲:$68;失败之作!用煲上原意就系想保存煲煮既热度,不过连个煲都唔辣手,咁你话个煲入面既食物温度点呢?! 唔够热之余个骨重有阵雪味,同行既人都觉得煲骨系一早整好,客人叫左先整返热既,非常之唔专业。讲真食落d骨好似系喺个镬到煮完先放喺个煲到咁,而唔系一个煲煮既𩠌,又冇镬气又冇煲气。个汁太甜同太杰,最唔好就系食倒浆粉粒。
冰烧三层肉:$68;细细粒,易入口,皮脆肉嫩好对板。如果可以再热少少就perfect 啦。虽然有层肥膏,但系食落完全唔油腻,好精彩。必吃推介一!
小笼包:$26;新鲜热辣,皮薄馅靓,肉既份量适中又够汤,味道又好,完全唔肥腻,冇得弹!必吃推介二!
嫩鸡煨面:$42;卖相唔得;汤虽然多,但太稀,不过个味道好正,冇味精味之余重好有鸡味,非常意外。鸡肉好碎,食唔出嫩唔嫩,选用既面系米线,做得唔够啉,感觉似系一碗鸡肉碎米线多过系一碗嫩鸡煨面。
菜肉云吞汤:个汤底应该同嫩鸡煨面一样,真材实料。菜肉云吞个馅好似有菇(唔敢肯定),口感同平时食开既菜肉云吞唔同,好爽口好鲜甜,赞。推介三。
萝卜糕:$18;爸爸好满意,煎得够热,皮够脆,料既份量啱啱好唔会太多或太少,味道都唔错。
红烧狮子头:$58;有阵强烈既咸鱼味,又够热,老人家好啱。本身好松,肉质嫩,加左马蹄所以好爽口。推介四。
正宗海南鸡饭:$58;一d 都唔正宗,超唔点;卖相唔得,鸡肉ok啦,不过d汁出哂事:姜蓉好干,唔够味;辣酱变左做甜酸酱;甜豉油变左做生抽。建议餐牌上取消依道𩠌。
杨枝甘露:$12;用料新鲜份量十足,甜而唔酸,正!价钱合理,必吃推介五。
招牌枣皇糕:$24;热热地,不过有少少硬,烟烟靱靱,同行既人话ok啦。