2019-10-25 1567 浏览
系APM同朋友食完晚饭有点意犹未尽想食个甜品但其实APM食甜品既地方唔太多,我又唔想食雪糕于是就醒起Paul Lafayet佢地既甜品其实一向都几出色,奈何价钱的确有点贵,而且都颇为细件,所以都好少会光顾不过今日食甜品既欲望好强烈,一于去睇睇有无啱心水既蛋糕先今日门市都有大约六款蛋糕选择不过大部份我都试过,而当中既热情果口味蛋糕又唔系我飞佛所以最后就选择左未食过既榛子脆饼,盛惠$50大元榛子脆饼呈长方条形状,面层同左右两边以榛子朱古力既脆皮包住,仲有少少脆粒面层仲吱左榛子味忌廉,甜度适中之余都几幼滑内馅分为三层,第一层系微甜既榛子果蓉,第二层系焦糖脆饼,第三层系薄薄既海绵蛋糕榛子果蓉好厚好浓郁既榛子香味,调味只系加左好少量既甜味,质地好滑好浓厚焦糖脆饼好松脆香甜,应该有加少少海盐,食落唔腻,为成件Cake增加左口感总括呢件榛子脆饼表现唔错,只系包裹外层既榛子朱古力脆皮甜度有少少Over
系APM同朋友食完晚饭有点意犹未尽想食个甜品
但其实APM食甜品既地方唔太多,我又唔想食雪糕
于是就醒起Paul Lafayet
不过今日食甜品既欲望好强烈,一于去睇睇有无啱心水既蛋糕先

今日门市都有大约六款蛋糕选择
不过大部份我都试过,而当中既热情果口味蛋糕又唔系我飞佛
所以最后就选择左未食过既榛子脆饼,盛惠$50大元

榛子脆饼
面层仲吱左榛子味忌廉,甜度适中之余都几幼滑

题外话/补充资料: 呢间店面有大约5个座位左右,好多时候都会有人买一杯咖啡但霸两至二个座位 希望店员可以留意下,因为好多时候想帮衬堂食但无位,导致失去光顾机会
2019-10-15
榛子脆饼