2011-01-17
15-1-2011星期六好 random 地去了观塘揾 lunch 食, 但 2:xx pm 去到鳄鱼裇𠮶间日式咖喱店系超级长龙, 一条友前来仍要攞飞等位, 唯有死死气返入 APM, 求其入了呢间乌冬店搞掂.主食叫了滑蛋蟹籽巨形蟹柳赞岐手打乌冬... 睇了 menu 上的靓相, 以为「巨形蟹柳」系「似」一点的「蟹棒」i.e. 峰寿司𠮶款 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2119103), 嚟到先知原来只系「大条一点的面粉蟹柳」, 味道正常, 但软挞挞的质地实在唔喜欢; 滑蛋「一旧旧」的, 不过份量不少, 味道亦正正常常, 好过无; 蟹籽 (还是飞鱼籽?) 则似走辣版的明太子, 咸咸的又带点腥 汤底够味, 不过都真系几够「味」, 饮完几口渴, 大家应该明我想讲乜吧; 而主角「赞岐手打乌冬」质地虽然比「震音」店的略逊一筹 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2074886), 不过食落都叫几烟韧, 及
主食叫了滑蛋蟹籽巨形蟹柳赞岐手打乌冬... 睇了 menu 上的靓相, 以为「巨形蟹柳」系「似」一点的「蟹棒」i.e. 峰寿司𠮶款 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2119103), 嚟到先知原来只系「大条一点的面粉蟹柳」, 味道正常, 但软挞挞的质地实在唔喜欢; 滑蛋「一旧旧」的, 不过份量不少, 味道亦正正常常, 好过无; 蟹籽 (还是飞鱼籽?) 则似走辣版的明太子, 咸咸的又带点腥 汤底够味, 不过都真系几够「味」, 饮完几口渴, 大家应该明我想讲乜吧; 而主角「赞岐手打乌冬」质地虽然比「震音」店的略逊一筹 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2074886), 不过食落都叫几烟韧, 及格的. 配料仲有爽脆但太辛辣又唔甜的洋葱, 及我最讨厌的青椒, 可幸份量不多
另叫了吉列菠菜烟肉薯饼作小食: 炸得脆, 唔油又唔「甩皮」, 薯仔茸薯味香, 质地就有点粗糙; 菠菜睇得见但食唔出, 烟肉就直程影都无 不过当普通吉列薯饼蘸蛋黄酱食, 都 ok 的.
放低 $66, 小试牛刀印象绝对唔系店名所形容咁 yummy, 不过起码唔系难食, 一试无妨.