2019-08-11
今日黎到香港仔探朋友,朋友钟意饮茶所以就去咗佢楼下𠮶间酒楼度饮喇,呢间酒楼我同朋友都系第一次帮衬,听朋友讲呢间酒楼新开无耐,唔怪得内里啲格局都几新同几干净。点心种类唔系话好多,连港女饺 (灌汤饺) 都冇卖,有啲失望 😔 😔 不过有几款点心就外面啲酒楼都未见过,而且小食种类价钱亦好平,每碟都只系 $38 蚊。红油抄手 : 呢碗真系伏到无朋友,啲馅料口感同味道好奇怪,而且个酱汁味道都好怪,完全好似系啲罐装辣椒酱到倒出嚟咁。 (伏名指数 : 👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻)红米鲜虾脆网肠 : 虽然用红米会健康啲,但系味道始终都唔及普通肠粉皮果只咁好食,而且啲红米肠粉皮又整到厚身得济,所以话佢好食又唔系,话佢唔好食又唔系。(伏名指数 : 👎🏻👎🏻👎🏻)椒盐脆鱿鱼须 : 鱿鱼须肉厚啖啖肉,而且味道仅次于大排档水准,呢个几好唔错,如果以酒楼既小食黎讲,呢个几抵食。其他点心就普普通通,不过同朋友食食下都觉得点解好多点心都好似差唔多一样味咁。😢 😢
(伏名指数 : 👎🏻👎🏻👎🏻)