2018-05-26 68 浏览
铜锣湾登龙街真系名副其实嘅「拉面街」,有好多有名堂嘅拉面舖🍜今次就拣咗食北海道过江龙梅光轩,见到佢系北海道米芝莲推介之一嚟㗎。.虽然而家天气好热,但无阻我食拉面嘅决心😂🤘🏻一坐低店员就会问你想要冻定热嘅茶,冻for sure❄️🤣茶是免费的,而且店员会不停帮你refill👍🏻话说店员嘅服务态度真系好好👍🏻👍🏻.睇点餐纸发现有为细胃之人而设嘅半份拉面,咁就一碗$58-62不等,见到坐隔离嘅女士都系叫半份。而我,梗系叫正常份量啦😂😂仲要叫有五花叉烧嘅拉面😈(普通叉烧拉面系$75-80一碗,五花叉烧拉面就$98一碗)拉面可选酱油/盐味/味噌,我拣咗味噌。上网睇到原来佢地嘅汤底用12个钟熬制而成之后,由北海道急冻直送到港。我食拉面向来喜欢食重口味的😈虽然我系食开重口味嘅人,但食到尾都觉得有点点过咸🙈拉面面条系幼身曲面,有啲似公仔面🤣特别叫咗要五花叉烧,有三大块肥瘦相间嘅五花腩肉,食落肉质松软。另外我几钟意加喺拉面嘅白芝麻同葱丝😋

虽然而家天气好热,但无阻我食拉面嘅决心😂🤘🏻
一坐低店员就会问你想要冻定热嘅茶,冻for sure❄️🤣
炙烧五花叉烧拉面

拉面可选酱油/盐味/味噌,我拣咗味噌。

拉面面条系幼身曲面,有啲似公仔面🤣
拉面面条

五花叉烧