2023-05-21
钓虾场嘅热潮过咗之后,流水虾都兴咗一段时间,我就第一次嚟试,觉得今次嘅体验都好有新鲜感。「烧虾虾」场地面积好大,我离远已经见到超大个招牌好抢眼。位于屯门站隔离,交通好方便。工业风装修,配搭色彩鲜明货柜造型铁櫈,墙上霓虹灯牌、日本风得意海鲜墙画,连洗手间装修都衬返整个设计。每张枱都有独立抽气系统,抽气做得好,唔会成间店都系油烟味,而且冷气够。整间店都有蓝色玻璃水缸围边,放住生猛嘅大头虾。成个环境令我感觉唔似喺香港,好似去咗台湾或者韩国一啲烧烤店,有去旅行嘅感觉。安排座位坐低后,就走出去参观同攞嘢食,我觉得老板都几有心机安排,任饮任食分咗唔同区域,仲见到有啲细心位,而且地方整洁,样样都想攞嚟试,望到都好兴奋。► 海鲜区全部海鲜都系任食,而且款式都唔少,无间断补给,净系呢点都已经好吸引,我哋主打海鲜,烧咗好多转。⊛大头虾~系今餐主角,我哋喺座位身旁嘅水缸夹大头虾,餐厅细心准备咗冰桶可以先冰一冰啲虾,等烧烤时唔会太生猛跳嚟跳去。大头虾爆膏,经烧烤后啲膏更香浓,虾肉新鲜弹牙,蘸泰式酱汁更惹味。⊛鲍鱼~新鲜,肉质弹牙。⊛蚝~烧每一转都用唔同调味,蒜蓉牛油最掂。⊛蚬~都有三款,沙白、青蛤、白蚬。⊛带
每张枱都有独立抽气系统,抽气做得好,唔会成间店都系油烟味,而且冷气够。整间店都有蓝色玻璃水缸围边,放住生猛嘅大头虾。成个环境令我感觉唔似喺香港,好似去咗台湾或者韩国一啲烧烤店,有去旅行嘅感觉。 安排座位坐低后,就走出去参观同攞嘢食,我觉得老板都几有心机安排,任饮任食分咗唔同区域,仲见到有啲细心位,而且地方整洁,样样都想攞嚟试,望到都好兴奋。
► 海鲜区
⊛鲍鱼~新鲜,肉质弹牙。
⊛蚝~烧每一转都用唔同调味,蒜蓉牛油最掂。
⊛蚬~都有三款,沙白、青蛤、白蚬。
⊛带子~鲜甜,加蒜蓉烧。
⊛花螺~新鲜爽口,食咗好多粒。
⊛马友鱼~鱼类不停换款,仓鱼、黄脚𫚭等。烧马友超正,油脂丰富,烧完出嚟好香,基本上唔使落任何调味料,不得不赞自己烧到皮脆肉嫩,街市买马友都唔平,必食推介。
⊛多春鱼~烧烤炉火刚好,我哋都好容易掌握,唔会好快就烧到㶶晒,连多春鱼都烧得好靓,唔会烧到黐烂皮。
► 肉类、蔬菜区
款式种类好多:肠仔、鸡全翼、羊架、牛仔骨、串烧鸡肾、串烧鸡皮、翠玉瓜、鸡髀菇、小紫甜番薯⋯⋯不过烧得好唔好食始终都要靠自己。
► 生啤、饮品区
重点嚟喇!生啤都系任饮:Hoegaarden、1664、Asahi、Suntory,啱晒钟意豪饮嘅朋友,餐厅仲贴心雪冻唔同牌子嘅啤酒杯俾客人自由斟,仲有清酒、梅酒、樽装啤酒。两大雪柜放满唔同汽水同茶类。另有自助冲茶位置,茶叶款式都几特别。
► 冷盘区
雪柜有即食冷盘:泰式凤爪、酸辣大虾、日式沙律、味付螺肉⋯⋯
⊛醉花螺~ 爽口,阵阵酒香。
⊛醉溏心蛋~酒香浓郁,有溏心,一盒一只。
⊛醉猪手~入味,猪皮同肉质都有弹性,咬落去有爽弹感觉。
► 熟食区
除咗烧烤都有其他熟食:茶叶蛋、麦乐鸡、春卷、咖喱鱼蛋、烧鹅、卤水鸡翼⋯⋯
► 粉面、点心区
各款即食面同汤底,可以自助煮面。仲有热辣辣蒸点心:虾饺、烧卖、牛肉球、奶皇包、糯米鸡⋯⋯
► 酱料、用具区
多种酱料供客人混酱同调味:蒜蓉、辣椒、牛油、蜜糖、烧烤汁⋯⋯仲有锡纸兜、干湿纸巾、围裙、手套等用具,应有尽有。
►甜品区
可以自制甜甜圈,有早餐食嘅蜜糖星星,多款本地同韩国嘅雪糕、雪条全部任食。
有得玩又有得食好愉快,不得不赞店员亲善好有礼貌,清碟快,食物不停refill,埋单$383/ 1位,食足3个钟头大满足。到我走嘅时候,户外位置都坐埋,越夜越热闹,见到食客都好开心烧烤、饮酒,弥漫住烧烤嘅香气同愉快嘅气氛。
#烧虾虾
地址:屯门仁爱堂街45号兴泰大厦地下1,1A,2至8号舖